
Onderzoek naar wettelijk 'patiëntgeheim': baas over eigen gegevens
Minister Bruins voor Medische Zorg laat een onderzoek doen naar de invoering van een wettelijk 'patiëntgeheim'. Zijn woordvoerder bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving door het AD. Voor de zomer moet duidelijkheid zijn of zo'n wet haalbaar is.
Patiënten moeten de baas zijn over hun eigen medische gegevens, vinden artsen en patiëntenorganisaties. Niet alleen de gegevens in je patiëntendossier moeten beschermd worden, maar ook de data die wordt opgeslagen door allerlei gezondheids-apps op mobiele telefoons en smart-horloges.
Tech-reuzen als Google en Apple richten zich steeds meer op de zorgtoepassingen. Slimme apparaten als de Apple Watch of de Fitbit houden allerlei gegevens bij, zoals gewicht, beweging en hartslag.
Geen uitkering
De privacyregels bepalen nu al dat mensen expliciet toestemming moeten geven voor het delen van medische data. Toch oefenen bedrijven en zelfs de overheid steeds meer druk uit. "Ze zeggen: 'Als wij uw dossier niet zien, krijgt u geen uitkering of keren wij als autoverzekering niet uit'", stelt Patiëntenfederatie Nederland in het AD.
Een wettelijk patiëntgeheim zal de rechtspositie van Nederlanders versterken, denkt de organisatie. Minister Bruins zei eerder al dat hij wel wat ziet in het voorstel. De term 'patiëntgeheim' is bedacht door expert Theo Hooghiemstra, in zijn onlangs verschenen proefschrift.
Duitse douane pakt Nederlandse drugsverdachte op bij brievenbus
Vanuit de Duitse plaats Kranenburg werden in zes weken tijd meer dan duizend poststukken met drugs naar adressen in en buiten Duitsland gestuurd.
Niet-Engelstalige Gabon en Togo lid van Gemenebest: 'Een wereld vol kansen'
De twee landen hopen met de toetreding op nieuwe kansen op het gebied van diplomatie, politiek en economie in de Engelssprekende wereld.
- liveblog
Rusland levert Belarus ballistische raketten • Koning staat stil bij oorlog op Veteranendag
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.