NOS NieuwsAangepast

Werk je als boer aan verduurzaming, dan geeft verzekeraar ASR korting op pacht

Verzekeraar ASR gaat boeren die werken aan verduurzaming korting geven op de pacht van hun grond. De verzekeraar is de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in Nederland, en boeren met een duurzame bedrijfsvoering kunnen 5 tot 10 procent korting krijgen op de pachtsom.

ASR heeft 42.000 hectare agrarische grond in bezit, vertelt Fadyan Pronk, portefeuillemanager van ASR Dutch Farmland Fund in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is bedoeld voor onze boeren die jarenlang bezig zijn met het verduurzamen van de sector, die een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de bodemgezondheid en bevorderen van de biodiversiteit." De verzekeraar zegt die boeren tegemoet te willen komen door hen te compenseren met een korting.

Over exacte bedragen doet het bedrijf geen uitspraak omdat die per boer verschillen, afhankelijk van hoeveel grond ze pachten.

Geen extra lijstjes

De verzekeraar heeft een aantal richtlijnen opgesteld waaraan boeren moeten voldoen. Volgens Pronk hebben ze daarbij aansluiting gezocht bij bestaande duurzaamheidscertificeringen. "We willen het voor boeren makkelijk toegankelijk maken zonder extra lijstjes op te stellen."

Zo'n 15 tot 20 procent van de pachters kan hier gebruik van maken, verwacht Pronk. De verzekeraar verwacht dat de meesten in 2024 aan de voorwaarden voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl