Nico-Jan Hoogma
NOS Voetbal

KNVB-directeur Hoogma stopt; in korte tijd maakte hij vijf bondscoaches mee

Nico-Jan Hoogma stopt komende zomer als directeur topvoetbal bij de KNVB. Hij heeft besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Sinds 2018 was Hoogma bij de voetbalbond onder andere eindverantwoordelijk voor het Nederlands mannen- en vrouwenelftal. In die periode moest hij drie keer op zoek naar een nieuwe bondscoach.

Na het vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona stelde Hoogma Frank de Boer aan, die afgelopen zomer na het teleurstellend verlopen EK weer opstapte. Daarna contracteerde hij Louis van Gaal om Oranje naar het WK van volgend jaar te leiden.

Met het Nederlands vrouwenelftal zocht Hoogma dit jaar lang naar een opvolger van succescoach Sarina Wiegman. Die vond de KNVB-directeur uiteindelijk in Mark Parsons.

Geen nieuwe cyclus

"Met de naderende afloop van je contract ga je reflecteren. Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw", zo legt Hoogma zijn besluit om te stoppen uit.

De Nederlandse voetbalsters spelen komende zomer het EK in Engeland. De mannen bereiden zich voor op het WK voetbal, dat eind volgend jaar in Qatar gespeeld wordt. Daarna stopt Louis van Gaal ermee.

Van Gaal tijdens het duel met Noorwegen, met links Nico-Jan Hoogma

"Er komen twee eindtoernooien aan en als Van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten", aldus de 53-jarige Hoogma.

"Dus als mijn contract afloopt is het een goed moment om te stoppen. Mijn opvolger kan dan ook met een schone lei beginnen", zegt de oud-profvoetballer, die zelf speelde voor SC Cambuur, FC Twente, HSV en Heracles Almelo.

Voor hij bij de KNVB aan de slag ging, was Hoogma algemeen directeur bij Heracles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl