Chun Doo-whan bij rechtszaak in augustus van dit jaar over het bloedbad in Gwangju
NOS NieuwsAangepast

Gehate Zuid-Koreaanse couppleger Chun Doo-hwan overleden

De Zuid-Koreaanse generaal, couppleger en ex-president Chun Doo-hwan (90) is overleden. Hij leed al een paar jaar aan kanker en alzheimer, maar stierf aan een hartaanval.

Chun was de leider van een groep militairen die in december 1979 de macht greep. Dat was drie maanden nadat zijn mentor, de toenmalige president Park Chung-hee, tijdens een drinkgelag door zijn eigen inlichtingenchef was vermoord. Chun leidde het moordonderzoek en bracht gedurende dat onderzoek de inlichtingendiensten onder zijn controle, waarna de militairen alle macht naar zich toe trokken.

Chun legt een verklaring af tijdens de staatgreep van 1979

Chuns regime trad hard op tegen de politieke oppositie en tegen protesten op straat. Een opstand in de stad Gwangju werd bloedig neergeslagen. Daarbij kwamen zeker 200 mensen om. Duizenden studenten en andere burgers verdwenen achter de tralies.

Chun stelde oppositieleider Kim Dae-jung verantwoordelijk voor de opstand en gaf hem de doodstraf. Alleen door ingrijpen van de VS werd dat voorkomen. Kim kreeg strafvermindering en werd uiteindelijk vrijgelaten.

Miljoenen dollars terugbetalen

Onder druk van studentendemonstraties werden in 1987 presidentsverkiezingen gehouden. Chun was geen kandidaat, maar werd opgevolgd door zijn vriend Roh Tae-woo, die ook bij de staatsgreep van 1979 betrokken was geweest.

In 1995 bracht Roh's opvolger zijn beide voorgangers voor de rechter voor muiterij, verraad en het bloedbad in Gwangju.

Roh kreeg een celstraf van 22,5 jaar en Chun de doodstraf, maar het hooggerechtshof gaf beide ex-presidenten strafvermindering. In 1997 kwamen ze vrij, nadat de toenmalige president hun gratie had gegeven.

Roh en Chun werden schuldig bevonden aan omkoping en moesten miljoenen dollars aan illegaal verkregen geld terugbetalen. Roh deed dat, maar Chun niet.

Chun op weg naar de zitting van het Hooggerechtshof in 1997

Chun heeft ook nooit spijt betuigd voor de misdrijven die hij heeft begaan. Hij bleef volhouden dat de staatgreep noodzakelijk was om chaos te voorkomen.

En hij bleef ontkennen dat hij militairen naar Gwangju had gestuurd om een eind te maken aan de protestbeweging daar. "Ik weet zeker dat ik hetzelfde zal doen, als dezelfde situatie zou ontstaan", zei hij eens in een rechtbank.

Het niet betuigen van spijt wordt hem zwaar aangerekend. Roh, die vorige maand overleed, kreeg een staatsbegrafenis, omdat hij ook positieve dingen voor zijn land heeft gedaan.

Maar voor Chun is zo'n plechtigheid niet aan de orde, zegt een adviseur van de huidige president tegen persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl