Dimitri Payet is opgelapt nadat hij een vol waterflesje tegen zijn hoofd gekregen
NOS Voetbal

Geen publiek in Lyon na nieuw supportersgeweld; 'Toekomst Frans voetbal in gevaar'

Olympique Lyonnais moet zijn thuiswedstrijden in de Franse competitie voorlopig zonder publiek spelen. Dat heeft de organisator van de Ligue 1, LFP, besloten naar aanleiding van het staken van de competitiewedstrijd tegen Olympique Marseille, zondagavond.

In de vierde minuut van de wedstrijd kreeg Marseille-speler Dimitri Payet bij het nemen van een hoekschop een vol flesje water tegen zijn hoofd gegooid. De wedstrijd werd stilgelegd en twee uur later, na veel overleg, protest en onduidelijkheid, helemaal gestaakt.

De tuchtcommissie van de LFP buigt zich op 8 december over de zaak. Tot die tijd staat er één thuiswedstrijd op het programma voor de ploeg van trainer Peter Bosz, waarbij dus geen toeschouwers mogen worden toegelaten.

Het Franse voetbal wordt dit seizoen geteisterd door supportersgeweld. De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, heeft gezegd dat de toekomst van het Franse voetbal in gevaar is door de aanhoudende ongeregeldheden.

Dimitri Payet krijgt een flesje naar zijn hoofd tijdens het duel met Olympique Lyonnais

"Het is onaanvaardbaar, we kunnen niet toestaan dat spelers zo worden aangevallen", zei Maracineanu. "Alle partijen die betrokken zijn bij het voetbal, moeten bij zichzelf te rade gaan. Dergelijk gedrag moet minimaal leiden tot het automatisch stilleggen van wedstrijden."

Payet tweede keer slachtoffer

Payet ontbrak maandag op de training van Olympique Marseille. De 34-jarige international is volgens Marseille-voorzitter Pablo Longoria "psychisch gewond". Het was al de tweede keer dat Payet door een fles uit het publiek werd geraakt tijdens een competitiewedstrijd. Op 22 augustus ging het mis tijdens een duel bij OGC Nice.

Die wedstrijd liep vervolgens uit op een massale knokpartij tussen spelers en fans. De wedstrijd werd gestaakt, OGC Nice kreeg twee punten in mindering (waarvan één voorwaardelijk) en het duel moest op neutraal terrein zonder publiek worden overgespeeld.

Bekijk de chaos op het veld bij Nice-Marseille: fans knokken met spelers

In september liep ook de noordelijke derby tussen RC Lens en Lille helemaal uit de hand en moest de oproerpolitie optreden. Ook bij wedstrijden in Montpellier, Angers, Marseille en Saint-Étienne ging het dit seizoen al mis met supporters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl