Het bleef rustig op de Grote Markt in Zwolle
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Zwolle en Drachten nemen maatregelen na signalen over rellen

In Zwolle en Drachten zijn maatregelen genomen na signalen over mogelijke rellen. In Zwolle is een noodbevel van kracht, daar mag tussen 16.30 en 05.00 uur niemand zonder goede reden het centrum in. In Drachten geldt een noodverordening van 20.00 tot 05.00 uur.

In Zwolle bleef het vanavond overwegend rustig. Er werden ongeregeldheden verwacht op het Grote Kerkplein bij een demonstratie tegen coronamaatregelen. "De demonstratie is niet aangemeld en we hebben geprobeerd met de organisatie in contact te komen", zei burgemeester Snijders tegen RTV Oost. "Maar dat is niet gelukt." Een groep van enkele tientallen demonstranten die richting het centrum liep, werd tegengehouden door de politie en weggestuurd.

Veiligheidsrisicogebied

"We kregen ook signalen dat mensen vanavond naar de binnenstad willen gaan om onrust te stoken en niet te betogen. Dit heeft mij doen besluiten om een noodbevel af te kondigen en de binnenstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied", zei de burgemeester. Dat betekent dat in het gebied preventief gefouilleerd mag worden.

Rond 20.00 uur waren er enkele tientallen actievoerders op straat in de stad:

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Zwolle

Voor Drachten is een noodverordening afgekondigd omdat bij de politie informatie was binnengekomen dat op sociale media werd opgeroepen om 's avonds op verschillende plaatsen in Noord-Nederland, waaronder Drachten, bij elkaar te komen.

Burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland wil voorkomen dat mensen de confrontatie aangaan met de politie, vernielingen aanrichten en winkels plunderen, meldt Omrop Fryslân. Er moet geconcludeerd worden "dat er een ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheden in de gemeente Smallingerland", staat in de noodverordening.

Brandjes in Apeldoorn

In Apeldoorn richtten tientallen jongeren vernielingen aan bij een rotonde, schrijft Omroep Gelderland. De groep stak enkele bosjes in brand en gooide vuurwerk naar agenten. Verder zouden ze verkeersborden en een bushokje hebben vernield. Volgens de omroep is er niets bekend over eventuele aanhoudingen.

Gisteravond waren er in Nederland in meerdere steden rellen. Daarbij werden bijna dertig mensen aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl