NOS Schaatsen

Kramer via marathons en trainingen naar OKT: 'Heb voor hetere vuren gestaan'

Kramer via marathons en trainingen naar OKT: 'Heb voor hetere vuren gestaan'

Geen wereldbeker in Stavanger en ook de Olympic Ovals van Salt Lake City en Calgary zal Sven Kramer komende maand mijden. De weg naar het olympisch kwalificatietoernooi, eind december in Heerenveen, loopt voor hem via trainingskampen en marathons, zoals zaterdagavond op IJsbaan De Westfries in Hoorn.

"De route daarnaartoe is voor mij allesbepalend", zegt Kramer, die voor een andere afslag koos na een teleurstellende eerste wereldbeker. In Polen eindigde hij als negende in de B-groep op de vijf kilometer, de afstand waarop hij bij de laatste drie Winterspelen naar goud gleed en in 2006 zilver veroverde.

"Dit is zeker wat anders, maar niet minder leuk", blikt hij terug op de marathon in Hoorn. "Ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt. Alle ballen op het OKT, daar hangt voor mij het meeste vanaf."

'Weet dat het spannend wordt''

Op het OKT moet Kramer zich zien te plaatsen voor de Olympische Spelen. Met zijn tijd van 6.30 op de 5.000 meter in die eerste wereldbeker lijkt Peking heel ver weg. "Ik weet dat het spannend wordt, maar we hebben voor hetere vuren gestaan."

Bekijk hier de vijf kilometer van Kramer in Tomaszów, een week geleden:

Kramer wordt negende op de 5.000 meter in B-groep

Kramer liet zich afgelopen voorjaar opereren aan zijn rug, om de klachten van een blessure die hem al bijna zijn hele carrière parten speelt te verminderen. Het herstel van die operatie duurt lang.

"Daardoor zie je dat de basis relatief smal is en die basis mis ik in de wedstrijd. Dan kun je ervoor kiezen de ogen te sluiten en dom doen wat iedereen doet. Of we leggen de vinger op de zere plek, benoemen wat er niet goed is en gaan daaraan werken. Voor dat laatste hebben we gekozen."

Niet geschrokken

Het overslaan van drie van de vier wereldbekers richting het OKT omschrijft Kramer niet als een gok. "Dit is wat ik nodig heb. Ik ben er niet van geschrokken, maar leuk was het niet. En ik heb daarvoor best een paar goede trainingswedstrijden gereden en op het NK ging het ook oké."

"De wedstrijd in Polen viel buiten de maat. Dan kun je daar je ogen voor sluiten, of zeggen: dit was niet goed als je wil winnen. En daar gaan we voor, dus kiezen we een andere route."

Sven Kramer na de 5.000 meter in Polen

En wat levert een marathon in Hoorn hem dan op? "Wat je er het meeste mee wint, is dat ik hier hardheid opdoe. Het zijn lange duurtrainingen. Drie weken geleden heb ik ook een keer meegedaan en eigenlijk gaat het al stukken beter. Het doel was hier lekker mee te rijden en het beter doen dan de vorige keer. Dat is goed gelukt."

'Hoorn is niet waar ik het voor doe'

Hoewel het herstel van de operatie zijn voorbereiding op het OKT in de war schopt, was die ingreep wel noodzakelijk, benadrukt Kramer. "Ik had dit vorig jaar niet kunnen doen. Maar we hebben de operatie niet gedaan om hier op zaterdagavond een goede marathon te rijden. Niets ten nadele van Hoorn, maar dat is niet waar ik het voor doe."

Op de vraag of Kramer over zes weken in staat is zich te plaatsen voor de Spelen, moet hij het antwoord even schuldig blijven. Na een "ehhm", volgt: "Ik hoop het wel."

"Ik ga nu heel positief naar het OKT toewerken. Als ik dat niet zou hebben, had ik er niet aan moeten beginnen. Maar het is wel met een realistisch beeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl