Lewis Hamilton AFP

Met nog twee races te gaan wordt de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 met de week spannender. De Brit Lewis Hamilton verkleinde zondagmiddag dankzij een overwinning bij de Grote Prijs van Qatar zijn achterstand op Max Verstappen, die als tweede eindigde in Losail en de snelste raceronde neerzette, tot acht punten.

Fernando Alonso reed zijn beste race van dit seizoen en eindigde als derde in zijn Alpine. Het was zijn eerste podiumplek sinds zijn tweede plek bij de Grote Prijs van Hongarije in 2014.

Gridstraf

Enkele uren voor de race kreeg Verstappen te horen dat hij een gridstraf van vijf plaatsen moest incasseren omdat hij tijdens de kwalificatie van zaterdag gele vlaggen negeerde op het moment dat AlphaTauri-coureur Pierre Gasly met schade aan de kant stond.

Het zorgde ervoor dat de Nederlander vanaf de zevende plek moest starten, al duurde het niet lang voordat hij die schade gerepareerd had.

Dankzij een ijzersterke start had Verstappen in de eerste bocht al twee auto's te pakken om een bocht later plek vier van Lando Norris over te nemen.

Neerleggen bij tweede plaats

Vier ronden later stootte hij Fernando Alonso van de tweede plek en leek de jacht te kunnen beginnen op de man die van poleposition was vertrokken, Lewis Hamilton.

Helaas voor Verstappen werd al snel duidelijk dat de Brit simpelweg te snel was voor hem en moest hij zich neerleggen bij een tweede plaats.

Max Verstappen AFP

De enige strijd die Verstappen kon voeren was die voor de snelste raceronde, die een extra WK-punt oplevert. Het was lang stuivertje wisselen tussen de twee, maar uiteindelijk was het de Nederlander die de snelste ronde neerzette.

Constructeurstitel

In de strijd om de wereldtitel bij de constructeurs waren Sergio Pérez en Valtteri Bottas cruciaal. De Mexicaan van Red Bull eindigde als vierde en sleepte zo twaalf punten binnen voor zijn team. Bottas kende een dramatische race en scoorde geen punten.

De Fin van Mercedes, die ook een straf had gekregen voor het negeren van een gele vlag, begon als zesde, maar kende een zeer slechte start. Hij viel buiten de toptien, maar leek zich op te werken naar de voorkant van het veld. Op het moment dat hij rondreed op de derde plek kreeg hij echter een klapband.

Bottas schoot even de grindbak in en liep door het rondrijden met een lekke band ook schade op aan zijn voorvleugel. Het zorgde vanzelfsprekend voor een extra lange pitstop en Bottas viel wederom buiten de toptien.

Uiteindelijk moest de Fin enkele ronden voor het einde zijn auto zelfs naar binnen brengen en eindigde hij zonder punten. Daardoor is het verschil tussen Mercedes en Red Bull nu nog maar vijf punten in het voordeel van Mercedes.

Ontknoping

Over twee weken gaat het wereldkampioenschap verder met de race in Saudi-Arabië, een week later staat de laatste race van het jaar op het programma in Abu Dhabi.

Lammers kijkt uit naar ontknoping in Formule 1: 'Puntje van de stoel'

STER reclame