NOS Nieuws

Besmette (en spoorloze) Nederlanders gesprek van de dag in Spaans dorp

Het is het gesprek van de dag in Navas del Madroño: de plotselinge verdwijning uit het Spaanse dorp van veertien Nederlandse toeristen, van wie een deel positief was getest op corona. "Veel mensen hier zijn boos", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ze vinden dat dit echt niet kan."

De groep Nederlanders kwam een week geleden aan bij een hotel in Navas del Madroño, een plattelandsdorp met nog geen 1400 inwoners in het westen van Spanje. Volgens Zoutberg was toen al bekend dat ze waarschijnlijk besmet waren. "In afwachting van de test werden ze hier ondergebracht. Ze werden afzonderlijk bediend en iedereen bleef op afstand."

Dit is het hotel waar de groep Nederlandse toeristen verbleef:

  • NOS/Rop Zoutberg
    Het gaat om een soort woonboerderij die nu als hotel wordt verhuurd
  • NOS/Rop Zoutberg
    De Nederlandse toeristen moesten hier in isolatie, maar verdwenen spoorloos

Uiteindelijk testten deze week zeker zes groepsleden positief op corona, het precieze aantal is nog onduidelijk. Het niet naleven van de quarantaineregels geldt in Spanje als zware overtreding. Je kunt daarvoor een boete krijgen tussen de 3000 en 60.000 euro.

Groot was dan ook de verbazing toen de Nederlanders niet meer in het hotel bleken te zijn. Hun verdwijning werd woensdag ontdekt, bij een quarantainecheck. De lokale autoriteiten hebben inmiddels een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, de burgemeester van het dorp spreekt van een misdaad.

En ook de inwoners van Navas del Madroño zijn dus bepaald niet te spreken over de zaak. "Stel je voor dat wij besmet door het centrum van Amsterdam zouden lopen", zeggen ze tegen correspondent Zoutberg. "Hoe zouden jullie dan reageren?"

Meer reacties uit het Spaanse dorp zie je in de video:

Inwoners Spaans dorp bezorgd om vertrokken Nederlanders met corona

Het woord 'onverantwoord' valt vaak, zegt Zoutberg. "De dorpsbewoners vinden het onverantwoord wat de Nederlanders hebben gedaan. Ook de lokale wethouder neemt het woord in de mond. Hij spreekt er echt grote schande van, dat mensen zoiets kunnen doen."

Volgens de wethouder is de grootste zorg van de autoriteiten dat de groep Nederlanders anderen besmetten, zegt Zoutberg. "Niemand weet waar ze zijn. Misschien zijn ze Portugal wel ingetrokken, wat hier niet zo ver vandaan is."

De eigenaar van het hotel waar de Nederlanders verbleven weet Zoutberg nog wel te vertellen dat de toeristen heel aardige mensen waren. Het zouden natuurmensen zijn, "milieuvrienden", tussen de 50 en 60 jaar oud. "Maar," zegt Zoutberg, "diezelfde aardige mensen waren dus ook van het ene op het andere moment vertrokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl