Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Bijval en afkeuring voor oproep Kamervoorzitter over omgangsvormen

Veel partijen vinden het een goed idee om te praten over de omgangsvormen in de Kamer, maar niet iedereen heeft daarbij hetzelfde uitgangspunt. En een deel van de Kamer ziet het nut van zo'n ontmoeting helemaal niet. Gisteren riep Kamervoorzitter Bergkamp op tot een gesprek met alle Kamerfracties. Directe aanleiding waren uitlatingen van Forum voor Democratie-Kamerlid Van Houwelingen. Die zei gisteren tegen D66'er Sjoerdsma: "Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen."

Volgens Bergkamp ging Van Houwelingen daarmee "duidelijk over de schreef" en zijn bedreigingen en intimidaties in de plenaire zaal ontoelaatbaar. Ze vindt de omgangsvormen in de Kamer een zaak van alle Kamerleden.

Vandaag voegde ze eraan toe dat ze het liefst niet in een positie wil komen dat ze Kamerleden het woord moet ontnemen:

Bergkamp: hoop niet dat ik hoef in te grijpen

Voorafgaand aan een nieuwe ronde van formatiegesprekken noemde VVD-leider Rutte wat er gisteren in de richting van Sjoerdsma is gezegd verschrikkelijk: "Dit gaat echt alle perken te buiten."

Plaatsvervangend VVD-fractievoorzitter Hermans voegde eraan toe dat het veroorzaken van ophef niets bijdraagt aan het oplossen van de problemen. "Goed dat we het gesprek hierover voeren, maar het zal niet moeten blijven bij één gesprek."

Kijk hier wat de leiders van de formerende partijen erover zeggen:

Formerende partijen: gesprek over omgangsvormen Kamer hard nodig

D66-leider Kaag zei dat bedreigingen en beledigingen al een tijd te ver gaan. De uitlatingen van Van Houwelingen noemde ze het ultieme dieptepunt. Volgens haar is dit "Nederland en het parlement onwaardig en is er te weinig tegengeluid. Als je bedreigd wordt op de werkvloer of thuis, wil je dat je beschermd wordt."

Volgens haar moeten de partijen zelf een streep trekken en vaker naar de interruptiemicrofoon lopen om dit te veroordelen of zelfs niet meer meedoen aan debatten.

'Assertiever tegenspreken'

Ook volgens ChristenUnie-voorman Segers moeten Kamerleden assertiever zijn en vaker zeggen dat uitlatingen over de schreef gaan: "In het parlement mag je heel veel zeggen, maar dan is het des te belangrijker dat je hartgrondig wordt tegengesproken."

Volgens hem zijn de opmerkingen aan het adres van Sjoerdsma afschuwelijk en intimiderend en moet je een streep trekken als iemand over een tribunaal begint: "Dit was echt een rechtstreekse bedreiging en ik vind het huiveringwekkend dat dat in het Nederlandse parlement op dit moment zo plaatsvindt."

Baudet begrijpt ophef niet

Gisteren veroordeelden ook andere Kamerleden de woorden van Van Houwelingen. Zijn partijleider Baudet zei vandaag dat hij openstaat voor een gespek met Bergkamp over de omgangsvormen in de Kamer. Maar hij begrijpt de ophef over de opmerkingen van Van Houwelingen niet en hij heeft geen bedreiging gehoord: "Het is een heel algemeen principe dat een rechtbank bepaalde democratisch genomen beslissingen tegen het licht kan houden."

Hij herhaalde dat de coronamaatregelen "een ongekende inperking van grondrechten" zijn. "Dus als Van Houwelingen verwacht dat die tribunalen er komen, wat is daar het probleem van?", vroeg de FvD-voorman zich af.

Baudet heeft voor een gesprek met Bergkamp zelf ook opmerkingen: "Ministers die met hun rug naar Kamerleden toe zitten, referenda die worden genegeerd en heel veel gespeelde verontwaardiging."

Kijk hier naar de reactie van FvD-leider Baudet:

Baudet: ik begrijp de ophef niet

PVV-leider Wilders voelt niets voor gesprekken over de omgangsvormen in de Kamer. Hij vindt de oproep van Bergkamp "te gek voor woorden". Bij bijvoorbeeld grove scheldpartijen of dreigen met geweld moet de voorzitter ook volgens Wilders ingrijpen, maar voor de rest moeten Kamerleden alles kunnen zeggen, vindt hij.

Volgens de PVV-leider heeft Van Houwelingen met zijn woorden van gisteren geen grens overschreden. Hij ziet in de uitspraak van het FvD-Kamerlid geen bedreiging, wat je er inhoudelijk ook van vindt. "Het is aan de kiezer om te beoordelen wat mensen zeggen", benadrukte Wilders. Hij voegde eraan toe dat hij zelf onlangs ook heeft gepleit voor een tribunaal. Daar zouden bewindslieden zich moeten verantwoorden voor het asielbeleid.

Kijk hier de reactie van Wilders terug:

Wilders: oproep Bergkamp te gek voor woorden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl