Vera Bergkamp
NOS NieuwsAangepast

Kamervoorzitter wil gesprek over 'ontoelaatbare' uitingen in debat

Tweede Kamervoorzitter Bergkamp wil in gesprek met de Kamerfracties over de omgangsvormen tijdens debatten. Aanleiding zijn uitlatingen van Kamerleden van Forum voor Democratie. Zo ging FvD'er Van Houwelingen woensdag "over de schreef", meldt Bergkamp in een verklaring.

"Bedreigingen en intimidaties zijn, in welke vorm dan ook, uit den boze", aldus de Kamervoorzitter. "In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken." Bergkamp vindt dat ondervoorzitter Tellegen (VVD), die het debat leidde, "hier goed op heeft gehandeld".

"Het is een vergaand voorbeeld van hoe de gemoederen naar mijn idee te hoog oplopen", schrijft ze. "En dat is niet goed voor het aanzien van het parlement. Ik kan dit tij niet in mijn eentje keren. We moeten dit met elkaar doen." In het NOS Radio 1 Journaal voegde Bergkamp eraan toe dat alle Kamerleden met elkaar de cultuur bepalen en dat ze ook een voorbeeldfunctie hebben.

'Niet bedoeld als dreigement'

De Kamervoorzitter reageert op een dreigement van Van Houwelingen, die na een felle woordenwisseling tegen zijn D66-collega Sjoerdsma zei dat die zich voor een tribunaal moet verantwoorden. "Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen", zei de FvD'er.

Sjoerdsma antwoordde daarop dat hij in zijn ruim negen jaar als Kamerlid in de plenaire zaal nog niet eerder had meegemaakt dat een collega bij de microfoon staat met een bedreiging. Van Houwelingen zei later dat zijn woorden niet waren bedoeld als dreigement aan het adres van Sjoerdsma.

Bekijk hier hoe het er in de Kamer aan toe ging:

Forum dreigt D66-Kamerlid met tribunalen

Bergkamp zei in het NOS Radio 1 Journaal dat sociale media soms de tegenstellingen vergroten. Zo hoorde ze laatst van een Kamerlid dat die in een debat liever niet meer interrumpeert, omdat "er dan zo'n vervelend filmpje wordt gemaakt waarmee hij last krijgt van zijn achterban". Bergkamp vindt dat "niet goed voor onze democratie". Mede daarom is volgens haar een gesprek nodig.

Op de vraag of het Reglement van Orde van de Kamer niet moet worden aangepast, zodat de voorzitter harder kan ingrijpen, antwoordde Bergkamp: "Je kunt heel veel regels veranderen, maar je hebt het hier echt over een cultuur en dat moeten we met elkaar doen." Volgens haar is de afgelopen jaren de geest uit de fles geraakt en kost het tijd om die terug te dringen. Ze wil nu eerst het gesprek aangaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl