Orion trekt aan het langste eind na volleybalsoap in Europa Cup

Met hulp van voormalig international Lonneke Slöetjes en De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert werden de fans van Orion al warm gemaakt voor het Europese treffen met Polonia London. Maar door de coronamaatregelen bleven de tribunes leeg, waar werd gehoopt op een groots volleybalfeest.

En dat was niet de enige tegenvaller in de voorbereiding van de koploper van de eredivisie.

Een week eerder zou Orion in Londen de heenwedstrijd spelen in de CEV Cup, de Europa League van het volleybal. Maar die wedstrijd ging niet door, want de Britse club kreeg geen toestemming om op eigen bodem de wedstrijd te spelen.

"Wij snappen er ook niet veel meer van", vertelde Wijnand Geerdink, voorzitter van Orion, slechts enkele uren voor de return in Doetinchem. "We gaan ervan uit dat de wedstrijd van vorige week wordt omgezet in een reglementaire overwinning voor Orion. Waarom de CEV er zo lang over doet om een besluit te nemen, is voor ons een raadsel."

Paar uur voor de wedstrijd

En inderdaad, een paar uur voordat de wedstrijd in Doetinchem van start ging, kreeg de club te horen dat er een 3-0 overwinning aan Orion werd toegekend. Dat betekende dat twee sets in de return al genoeg zouden zijn om de volgende ronde van het op een na grootste Europese volleybaltoernooi te halen.

En zo geschiedde: de volleyballers van Orion trokken de wedstrijd met 3-2 over de streep en plaatsten zich voor de zestiende finales.

Orion hoort vlak voor Europees duel dat heenwedstrijd gewonnen is

Nog even terug naar waarom Polonia London niet in Londen zijn thuiswedstrijd kon spelen en wat de club dus een reglementaire nederlaag kostte. Stel je eens voor. Je bent regerend volleybalkampioen van je land, de vierde titel al in vijf jaar. Maar als je een thuiswedstrijd wilt spelen met het eerste team, ben je niet welkom. Het klinkt gek en dat is het ook.

De club werd in 1973 opgericht door Poolse enthousiastelingen in de Britse hoofdstad. In de niet zo sterke Engelse competitie klom de club snel op naar de hoogste regionen. Maar om de status van de amateursport te overstijgen, was meer nodig.

Geen visa

Die kans kwam toen Polonia een samenwerking aanging met de Poolse topclub Skra Belchatow. De Londense club mocht gebruik maken van de trainingsfaciliteiten in Polen en wist de afgelopen jaren zelfs een paar grote namen aan zich te binden, voornamelijk buitenlanders.

En daar wringt de schoen: vanwege de brexit heeft Polonia London nog altijd moeite om aan een visum voor de spelers te komen en dus mochten de spelers niet in Engeland spelen, zo luidde een statement van de club.

Het zijn allemaal politieke antwoorden die de club geeft, maar het is gewoon chaos in de selectie.

Ramon Martínez Gion, speler van Polonia London

Hoewel clubs in deze fase van het Europese volleybal verplicht zijn hun duels in eigen land te organiseren, maakte de Europese volleybalbond een uitzondering voor de voorronde van de Champions League.

Zodoende speelde Polonia London de thuiswedstrijd tegen het Wit-Russische Sjachtjor Soligorsk in het imposante stadion van grote broer Belchatow in Polen. De club hoopte ook nu op clementie, maar die bleef uit.

'Het is een zooitje'

"Het zijn allemaal politieke antwoorden die de club geeft en wat er achter de schermen gebeurt, weten wij ook niet. Daar wil ik mij ook niet mee bezig houden", zegt volleyballer Ramon Martínez Gion. De geboren Amsterdammer is voor de Europese duels bij Polonia aangeschoven, maar lang zal hij niet meer blijven.

"Er is chaos in de selectie. We zijn niet compleet en posities komen op het laatste moment aanschuiven. Het is gewoon een zooitje. Het is enorm frustrerend en je moet er als topsporter mee om leren gaan. Ik probeer daarom ook gewoon mijn ding te doen", zegt Martínez Gion. "Zodra het Europese avontuur afgelopen is, ben ik vrij om te zoeken naar een ander team. Dus we zijn al druk bezig."

Voor Martínez Gion is een Europees avontuur dus nog ongewis, maar Orion gaat ondertussen vrolijk door naar de hoofdfase van het toernooi en kan zich klaar gaan maken voor de wedstrijden tegen het Zwitserse TSV Jona.

STER reclame