Reuters
NOS Nieuws

Nederlandse journalist vertrekt uit Griekenland na bedreigingen

De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel, die woont en werkt in Griekenland, verlaat dat land voor onbepaalde tijd omdat ze zich bedreigd voelt. Dat is het gevolg van kritische vragen die Beugel vorige week op een persconferentie stelde aan premier Mitsotakis over de illegale 'pushbacks', het met geweld terugsturen van migranten door Griekse grenswachten.

Verschillende media, hulporganisaties en internationele instanties, waaronder de Raad van Europa, hebben bij herhaling vastgesteld dat dat gebeurt. Begin oktober gelastte de Europese Commissie er nog een onderzoek naar, naar aanleiding van nieuwe aantijgingen door onder meer het Nederlandse tv-programma Pointer. Griekenland en Kroatië hebben toegezegd dat zo'n onderzoek er komt.

Maar Griekenland spreekt tegen dat er sprake is van 'pushbacks'. "Als je ernaar vraagt, krijg je altijd hetzelfde antwoord", zegt correspondent Conny Keessen. "Politici zeggen steevast dat zij bezig zijn om de Griekse en Europese grenzen te bewaken en dat ze zich daarbij houden aan internationale verdragen."

Beugel verweet Mitsotakis, die net een ontmoeting had gehad met demissionair premier Rutte, dat hij liegt over de pushbacks en vroeg hem wanneer hij daarmee stopt:

Ingeborg Beugel botst met Griekse premier: 'Ik laat me niet beledigen'

Beugels kritische toon leidde tot een woedende reactie van Mitsotakis, die zei dat hij zich niet in eigen huis laat beledigen. "Zo zie je hem niet vaak", zegt Conny Keessen. "Over het algemeen is hij vrij koel en beheerst."

Steen naar het hoofd

Beugel zegt dat ze zich niet meer veilig voelt sinds de beelden op tv werden uitgezonden en werden verspreid via sociale media. Ze heeft op straat een steen naar haar hoofd gekregen en is uitgemaakt voor 'Turkenhoer' en 'Turkse spion'.

Overigens krijgt ze ook veel steunbetuigingen, op sociale media en op straat. Ouderen omhelzen haar, studenten willen met haar op de foto, vertelt ze aan NU.nl.

Ingeborg Beugel werkt niet alleen als correspondent voor onder meer De Groene Amsterdammer en BNNVARA, maar zet zich ook als activist in voor het welzijn van migranten. Tegen haar loopt in Griekenland een rechtszaak, omdat ze onderdak biedt aan een Afghaanse asielzoeker.

Correspondent Bram Vermeulen, die voor de VPRO een reportage maakt over de omstreden 'pushbacks', kwam een groep Afghanen tegen:

Migranten met geweld grens over gezet: 'We werden gebeten door honden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl