NOS Nieuws

Rapport: Europese grenswachtorganisatie keek weg bij terugsturen migranten

De Europese grenswachtorganisatie Frontex heeft fouten gemaakt. Dat concludeert een commissie van het Europees Parlement na vier maanden onderzoek.

Frontex ligt al langere tijd onder vuur vanwege mogelijke betrokkenheid bij pushbacks, het wegsturen van migranten voordat ze de grenzen van de Europese Unie bereiken. De afgelopen tijd kwamen daarover veel verhalen naar buiten. Meerdere landen aan de Europese buitengrenzen maken zich er schuldig aan.

Frontex, dat de Europese buitengrenzen moet bewaken, valt onder de verantwoordelijkheid van de landen waar het patrouilleert. Het is volgens de commissie voorgekomen dat Griekenland schepen van Frontex wegstuurde zodat de Griekse kustwacht zelf bootjes met migranten naar Turkije kon terugsturen.

"Daardoor namen de Frontex-mensen bewust het risico dat er mensenrechten werden geschonden", zegt Europarlementariër Tineke Strik, die het rapport opstelde. De GroenLinks-politicus wil dat Frontex zich niet meer zo eenvoudig laat wegsturen. Door zijn passieve houding is de organisatie medeverantwoordelijk, zegt ze. "Frontex wist van een aantal zaken maar heeft daar te weinig tegen gedaan."

Kritiek op directeur Leggeri

De commissie keek ook naar de interne organisatie van Frontex. Daarbij bleek dat de leiding herhaaldelijk waarschuwingen over betrokkenheid van Frontex bij mensenrechtenschendingen negeerde. Naar interne signalen en signalen van mensenrechtenorganisaties werd niet geluisterd.

Directeur Fabrice Leggeri wordt mismanagement en slechte communicatie aangewreven. "Het leek erop dat hij mensenrechten niet serieus wilde nemen", zegt Strik. GroenLinks wil dat Leggeri opstapt, maar het Parlement gaat daar niet over. Alleen de lidstaten zouden de Fransman kunnen wegsturen.

Morgenochtend wordt het rapport gepresenteerd aan het Parlement. De onderzoekscommissie wil dat de situatie bij Frontex snel verbetert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl