Ontlading bij Maria Sakkari ANP

Maria Sakkari heeft de grote favoriet Aryna Sabalenka naar huis gestuurd bij de WTA Finals. Zo krijgt het toernooi in Guadalajara met de beste acht vrouwelijke tennissters van het jaar niet alleen een verrassende ontknoping, ook is al zeker dat de winnares uit een land komt dat nog nooit de kampioene afleverde.

De Griekse Sakkari voegt zich in de halve finales namelijk bij haar volgende opponente Anett Kontaveit (Estland) en Paula Bardosa en Garbiñe Muguruza (beiden Spanje).

Barty blijft nummer één

Ashleigh Barty sluit daardoor het jaar af als onbedreigde nummer één. De uitgeputte Australische had zich afgemeld voor het toernooi, waardoor Sabalenka de kans kreeg flink in te lopen op de wereldranglijst.

Barty mag zich soort van titelverdedigster noemen, na haar winst in 2019. Vorig jaar werd het toernooi vanwege de coronapandemie namelijk niet gehouden.

De Australische wist dat ze hoe dan ook de WTA-ranking zou blijven aanvoeren, maar na haar vroege uitschakeling op de US Open was ze niet meer in actie gekomen. Daardoor werd Sabalenka een serieuze bedreiging, maar de Wit-Russische worstelt de laatste week met haar vorm. Liefst negentien dubbele fouten sloeg ze nu.

De halvefinalisten Garbiñe Muguruza en Anett Kontaveit ANP

Sakkari serveerde eveneens belabberd, maar wist het bijna drie uur durende duel met in totaal veertien servicebreaks uiteindelijk met 7-6 (1), 6-7 (8) en 6-3 te winnen.

In de halve finale neemt Sakkari het op tegen Kontaveit, die de laatste weken in blakende vorm verkeert. Bardosa en Muguruza strijden om de andere finaleplaats. Met Karolína Plísková en Barbora Krejcíková waren de nummers drie en vier van de wereld al in de groepsfase gesneuveld.

STER reclame