NOS NieuwsAangepast

Na Unilever wil ook Shell een volledig Brits bedrijf worden, wat speelt er?

Wat dreigde te gebeuren als de dividendbelasting niet werd afgeschaft, is uitgekomen: het 'Koninklijke' Shell verhuist toch het hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Het demissionaire kabinet zegt overvallen te zijn door het besluit en legde het schrappen van de dividendbelasting direct weer op tafel. Wat speelt er bij Shell?

Beleggers klagen al jaren over de verschillende aandelen in Shell: aandelen A voor de Amsterdamse AEX en aandelen B voor de Londense FTSE-index. In Nederland betaal je wel belasting over het uitgekeerde dividend en in het Verenigd Koninkrijk niet, omdat daar geen dividendbelasting wordt ingehouden.

Het olie- en gasconcern wil die aandelenstructuur eenvoudiger maken door alles naar het Verenigd Koninkrijk verplaatsen. De huidige structuur met twee aandelen in Royal Dutch Shell plc wordt versimpeld naar één aandeel in Shell plc.

Minder risico door eenvoudige structuur

Meer concurrenten hebben zo'n vereenvoudigde structuur, waardoor aandeelhouders ook minder risico zouden lopen. Concreet noemt Shell de verkoop van hun bezittingen in olievelden in Texas. Aandeelhouders krijgen daar nog 7 miljard dollar voor, maar door de verschillende soorten aandelen zou het niet mogelijk zijn om dat snel aan de aandeelhouders uit te betalen, zoals wel beloofd was.

Een vereenvoudiging van de aandelenstructuur zou de energietransitie ook versnellen volgens Shell. Met één soort aandeel is hun portefeuille flexibeler: er kan makkelijker geld op de kapitaalmarkt worden opgehaald en aandelen kunnen sneller worden verkocht en ingekocht.

Afschaffen dividendbelasting

Met het verplaatsen van het hoofdkantoor vertrekt de grootste en een van de oudste ondernemingen ter wereld uit Nederland. Het besluit van Shell kwam dan ook als een "onaangename verrassing" voor het demissionaire kabinet en heeft er zelfs toe geleid dat in de Kamer wordt gepolst of er steun is om de dividendbelasting alsnog af te schaffen. Overigens lijkt er in de Kamer niet veel steun voor te zijn.

Zestien jaar geleden, in 2005, kwam het afschaffen van de belasting ook al ter sprake. Shell koos toen namelijk voor de Brits-Nederlandse structuur, omdat het kabinet beloofd had om de dividendbelasting af te schaffen. Het was een tijdelijke oplossing voor het bedrijf.

Waar de dividendbelasting precies om draait, zie je in deze video:

Opfriscursus dividendbelasting: wat is het?

Het is de tweede multinational die uit Nederland naar Londen vertrekt. Unilever vertrok vorig jaar, nadat het bedrijf in 2018 nog voor Rotterdam had gekozen. Toen duidelijk werd dat de dividendbelasting toch niet werd afgeschaft, besloot Unilever naar Londen te verhuizen.

Bij het olie- en gasbedrijf werken zo'n 87.000 werknemers, van wie 8500 in Nederland. Met het vertrek van Shell verdwijnt een grote speler uit Nederland, maar volgens het bedrijf blijven de banen behouden. Alleen de bestuursvoorzitter, financieel directeur en minder dan tien andere leidinggevenden vertrekken naar Londen.

Boete

Het besluit om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen heeft geen invloed op de juridische procedures die te maken hebben met de klimaatuitspraak van mei. Shell verloor toen een rechtszaak van Milieudefensie. Shell is in beroep gegaan tegen de uitspraak en dat zal ook door een Nederlandse rechter worden behandeld.

Shell heeft haast met het vertrek, want GroenLinks heeft een wetsvoorstel klaarliggen om een vertrekboete op te leggen aan bedrijven die uit Nederland weggaan. Daarmee wil de partij voorkomen dat Shell naar Londen vertrekt, zonder belasting te hebben betaald over de jarenlang in Nederland behaalde winsten. De partij heeft nu een spoedbehandeling aangevraagd voor het aangekondigde vertrek van Shell.

Op 10 december stemmen de aandeelhouders over de verhuizing. Daarna is de Ondernemingsraad aan zet. Als zij allen instemmen kan het bedrijf begin volgend jaar al Brits zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl