Shell
NOS NieuwsAangepast

Geen steun om toch weer naar dividendbelasting te kijken na besluit Shell

Het demissionaire kabinet heeft vandaag in de Tweede Kamer gepolst of er steun is om de dividendbelasting alsnog af te schaffen. Directe aanleiding is het besluit van Shell om zijn hoofdkantoor in Den Haag te sluiten en een volledig Brits bedrijf te worden.

De kans is klein dat het ook echt gaat gebeuren, want de meeste partijen in de Tweede Kamer zijn niet enthousiast. Het afschaffen van de belasting zou het bedrijf moeten overhalen om toch in Nederland te blijven. Maar ook in kringen van regeringspartijen wordt het plan niet reëel geacht. "Het is iets wat al dood is, voordat het begint te leven", zeggen ingewijden.

Ze verwijzen daarbij naar de recente geschiedenis van het voorstel om de belasting voor internationale aandeelhouders af te schaffen. Dat stond in het regeerakkoord van het huidige, demissionaire kabinet. Maar het kabinet kwam ervan terug, omdat er uiteindelijk onvoldoende steun voor was.

Veel fracties vonden dat de 1,9 miljard euro die het de schatkist zou kosten, beter voor andere dingen gebruikt kon worden. De verontwaardiging was compleet toen levensmiddelenconcern Unilever, ondanks de belofte van de afschaffing, vorig jaar toch het hoofdkantoor verplaatste naar Londen.

Aftasten

Het besluit van Shell heeft demissionair minister Blok van Economische Zaken "onaangenaam verrast". Hij heeft daarop een poging ondernomen om het bedrijf toch voor Nederland te behouden. Samen met staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft hij de mogelijkheden afgetast. Daarbij kwam ook de dividendbelasting op tafel.

Daarvoor is niet alleen steun in de Kamer nodig, maar ook de bevestiging van Shell dat zo'n stap het bedrijf nog op andere gedachten zou kunnen brengen. Zo'n signaal is er op dit moment niet, zeggen verschillende bronnen.

Waar de dividendbelasting precies om draait, zie je in deze video:

Opfriscursus dividendbelasting: wat is het?

Oppositiepartijen als de PvdA en de Partij voor de Dieren waren direct duidelijk over de optie van het schrappen van de dividendbelasting:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl