Michael van Gerwen tijdens zijn partij tegen Lisa Ashton
NOS Sportโ€ขโ€ขAangepast

Van Gerwen toont zich met recordgemiddelde soeverein op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen is een stap dichterbij de achtste finales van de Grand Slam of Darts. De Nederlander won zijn tweede partij soeverein van Joe Cullen (5-2), de Engelsman had zijn dartpijlen nog niet eens opgepakt of Van Gerwen had de eerste leg al binnen.

De Nederlander liet er verder geen gras over groeien en pakte binnen luttele minuten een 3-0 voorsprong. Cullen wist zich nog terug te vechten naar 4-2 omdat Van Gerwen verzuimde het af te maken, drie pijlen vlogen naast de dubbel.

Maar de scores van de Brabander waren zo hoog dat er voor Cullen geen beginnen meer aan was. Van Gerwen verbrak zelfs het recordgemiddelde van het darttoernooi, dat op naam stond van de Belg Dimitri Van den Bergh (114.85). De Nederlander gooide een gemiddelde van 115.19.

Ondanks de winst is Van Gerwen nog altijd niet zeker van de achtste finales in het Aldersley Leisure Village in Wolverhampton. In zijn groep treft hij nog John Henderson die bij een zege op de Nederlander nog roet in het eten kan gooien. Cullen treft de al uitgeschakelde Lisa Ashton.

Van Barneveld beleefde een makkelijke avond tegen Davis

Raymond van Barneveld maakt ook nog kans op de achtste finales. De 54-jarige Nederlander was zondag in zijn tweede groepswedstrijd veel te sterk voor de Engelsman Joe Davis: 5-0.

Heel verwonderlijk was dat overigens niet. Davis verdiende dit seizoen niet genoeg prijzengeld voor een plekje op de PDC-ranking, die 175 darters telt en waarvan de twee nummers laatst slechts 500 pond bijeen gooiden.

Daarnaast kampt de 24-jarige Davis, die vorig jaar wel de finale van het jeugd-WK haalde, met een tenniselleboog. Die zorgde ervoor dat hij in de vijf weken voorafgaand aan de Grand Slam of Darts niet in staat was een dartpijl te gooien.

Van Barneveld startte prima en koerste af op een simpele zege in de eerste leg, maar bij het uitgooien haperde de motor met vier gemiste checkouts. Davis had kunnen profiteren, maar deed dat niet. Hij miste twee checkouts, waarna 'Barney' de leg alsnog naar zich toetrok.

Eรฉn 180'er

Daarna kwam de zege voor Van Barneveld geen moment meer in gevaar. Na een finish van 121 in de vierde leg gooide de Nederlander in de vijfde en laatste set zijn enige 180'er, waarna hij zijn eerste checkout gelijk benutte.

Dinsdag speelt Van Barneveld zijn derde en laatste groepswedstrijd. Dan zal de tegenstand een stuk groter zijn, met Gary Anderson als opponent. De Schot is de nummer 6 van de wereldranglijst.

Fallon Sherrock, die zich via de Women's Series voor de Grand Slam wist te plaatsen, won in haar groep met overmacht van de Belg Mike De Decker en deed dat bovendien met een nieuw recordgemiddelde.

De 27-jarige Engelse zette De Decker met 5-0 aan de kant en gooide een recordgemiddelde van 101,55 per drie pijlen. Daarmee verbrak ze, wat een op televisie uitgezonden wedstrijd betreft voor vrouwelijke darters, het oude recordgemiddelde van Lisa Ashton (100,34).

Het gat met het recordgemiddelde van de mannen is nog groot, daar heeft Van Gerwen nog altijd het record in handen met een gemiddelde van 123,40.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl