NOS Voetbal

In een lege Kuip kan het dinsdag plots alle kanten op voor Oranje

Bij het begin van de zaterdagavond stond Oranje nog op de drempel van kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar, maar aan het einde van de avond was de conclusie dat elk scenario nog op tafel ligt voor het elftal van Louis van Gaal.

Zelfs een doemscenario, waarbij Noorwegen er dinsdag in De Kuip met een zege vandoor gaat en Oranje uitgeschakeld is voor het WK, behoort nog tot de opties.

Teleurstelling bij aanvoerder Virgil van Dijk na het gelijkspel in Montenegro

Kortom, het Jason McAteer-scenario zal bij Van Gaal, twintig jaar na de 1-0 nederlaag in Dublin waardoor Oranje het WK misliep, ongewild toch nog door het hoofd spoken.

De verschillende scenario's:

Bij winst op Noorwegen is Oranje zeker van het WK.

Bij een gelijkspel tegen Noorwegen kan het bijna niet misgaan: alleen als Turkije met 13-0 (of meer) wint in Montenegro, zou Oranje alsnog veroordeeld zijn tot de play-offs.

Bij een nederlaag tegen Noorwegen moet Oranje hopen dat Turkije helemáál niet wint van Montenegro. Anders is Nederland uitgeschakeld voor het WK, ook voor deelname aan de play-offs.

Het programma van dinsdag:

Stand WK-kwalificatie

Verder inzoomend op de regels: niet het onderling resultaat is doorslaggevend bij een gelijke eindstand in de poule, maar het doelsaldo.

Dat kan nadelig zijn voor Nederland. Want het zorgt ervoor dat het Spanje-Malta-scenario (de onwaarschijnlijke 12-1 in 1983 waardoor Oranje alsnog het EK misliep) nog mogelijk is bij een gelijkspel in De Kuip dinsdag en bij een monsterzege van Turkije in Montenegro.

Bij onderling resultaat was de 6-1 in Amsterdam tegen Turkije bij voorbaat al doorslaggevend geweest bij een remise. Nu behoudt Turkije een kleine kans op rechtstreekse kwalificatie als het in punten gelijk komt met Nederland, al is het doelsaldo ruimschoots in het voordeel van Oranje: +23 om +10.

Play-offs

Mocht Oranje tot de play-offs veroordeeld worden, dan strijdt de ploeg van Louis van Gaal met elf andere landen voor drie plekken voor het WK in Qatar. Het Nederlands elftal speelt in dat geval een mini-toernooi dat bestaat uit een halve finale en een finale. In beide gevallen wordt er één wedstrijd gespeeld, een loting bepaalt welk land thuis mag spelen.

Via de Nations League is er geen ontsnappingsroute richting de play-offs mogelijk. Oranje had dan eerste moeten worden in groep 1 van Divisie A, maar door de tweede plaats achter Italië is dat geen optie meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl