Een agent na de schietpartij in Broek in Waterland
NOS Nieuws

'Nog geen bewijs dat overvallers waardetransport gericht op agenten schoten'

Er is tot nu toe geen forensisch bewijs gevonden dat de overvallers van een waardetransport in Amsterdam-Noord gericht hebben geschoten op de politie. Dat meldt Nu.nl, dat een politierapport over de overval inzag. Bij de achtervolging werd volgens verklaringen van de politie met automatische wapens gericht op agenten geschoten.

De overval was in mei bij de firma Schöne Edelmetaal, waar voor tientallen miljoenen euro's aan goud en diamanten werd vervoerd. De daders namen voor meer dan 14,5 miljoen euro aan edelmetalen mee. De politie was al snel ter plaatse en het kwam tot een achtervolging, waarbij over en weer werd geschoten.

De achtervolging eindigde in Broek in Waterland, waar een aantal verdachten een weiland in vluchtte. Ook daar ontstond een vuurgevecht met de politie. Een van de verdachten werd in het weiland doodgeschoten, zes andere konden daar worden opgepakt.

Op deze beelden is te zien hoe een auto een tuin in rijdt en de inzittenden met bivakmutsen het weiland in vluchten:

Schietpartij Broek in Waterland in beeld

In vier huizen in Broek in Waterland werden kogelgaten aangetroffen. In het rapport, van het team forensische opsporing van de politie, staat volgens Nu.nl dat die kogelgaten blijken te zijn veroorzaakt door munitie van de politie. Ook bij onderzoek van de politieauto's die betrokken waren bij de achtervolging werden geen kogelgaten gevonden van door de overvallers gebruikte wapens.

De rechtszaak tegen de verdachten van de overval gaat maandag verder. Voorafgaand aan die zaak wil het OM niet reageren op het forensisch rapport, meldt een woordvoerder aan de NOS.

Justitie wil de zes verdachten behalve voor betrokkenheid bij de overval ook vervolgen voor poging tot moord of poging tot doodslag, zo werd eerder bekend. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er dertien momenten geweest dat de overvallers met automatische wapens op de politie hebben geschoten of daarmee hebben gedreigd. Zo werden agenten volgens justitie beschoten die bij een tankstation kogelwerende vesten aantrokken.

Verdachten ontkennen

Op een enkeling na bekennen de zes opgepakte verdachten de overval bij Schöne Edelmetaal, maar ze ontkennen bij de achtervolging gericht te hebben geschoten op de politie. Ze beweerden te hebben afgesproken alleen in de lucht te schieten of te dreigen met vuurwapens. Alle verdachten zijn afkomstig uit België en Frankrijk. Dat geldt ook voor twee nieuwe verdachten, die afgelopen week werden opgepakt.

De advocaten van de zes aangeklaagde verdachten zeggen tegen Nu.nl dat ze op basis van het rapport maandag om opheffing zullen vragen van de voorlopige hechtenis op basis van de verdenking van het gericht schieten op de politie. Als de rechter hierin meegaat, blijven de mannen zeer waarschijnlijk wel gewoon vastzitten, omdat ze dus ook worden verdacht van de overval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl