Max Verstappen Reuters

Valtteri Bottas heeft de sprintrace van de Grote Prijs van Brazilië op zijn naam geschreven en start daardoor zondag bij de hoofdrace op Interlagos van poleposition.

Max Verstappen startte als eerste, maar eindigde als tweede achter Bottas. De Fin van Mercedes mag door de zege drie WK-punten bijschrijven, Verstappen twee. Ferrari-coureur Carlos Sainz eindigde als derde en verdiende een punt.

Omdat Verstappens concurrent voor de wereldtitel, Lewis Hamilton, als vijfde eindigde en zo geen punten pakte, vergrootte Verstappen zijn voorsprong in de strijd om de wereldtitel tot 21 punten.

Voor de race waren vooral de straffen die Hamilton en Verstappen hadden ontvangen onderwerp van gesprek. De Brit, die bij de kwalificatie voor de sprintrace nog de snelste tijd had neergezet, moest na een straf achteraan starten bij de sprintrace.

Hamilton werd gediskwalificeerd omdat zijn achtervleugel niet aan de reglementen voldoet. Die moet volgens autosportfederatie FIA bij gebruik van de DRS (Drag Reduction Systeem) voldoen aan de maximale openingslengte van 85 millimeter.

Dat systeem geeft een coureur tijdelijk extra topsnelheid door de achtervleugel open te klappen. Bij Hamilton was het gat tussen het onderste en bovenste gedeelte groter dan toegestaan, waardoor hij nog meer topsnelheid genereert.

Verstappen moet een boete van 50.000 euro betalen omdat hij na de kwalificatie de auto van Hamilton had aangeraakt en dat mag niet.

Sterke start Bottas

De sprintrace in Brazilië leverde een spetterende start op. Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas kende een uitstekende start en verschalkte vanaf de tweede plek al snel de Red Bull van de als eerste gestarte Verstappen. Ferrari-coureur Carlos Sainz was eveneens rap weg en had na een paar bochten de Nederlander ook te pakken en verwees hem zo naar de derde plek.

Valtteri Bottas viert zijn zege Reuters

Een paar ronden later had Verstappen de tweede plek weer heroverd op de Spanjaard en kon hij jacht gaan maken op Bottas. Hij kwam daarbij nog wel een paar keer binnen schootsafstand, maar een echte aanval kon Verstappen niet meer plaatsen.

Hamilton deed er alles aan om zich zo ver mogelijk naar voren te knokken, mede omdat hij wegens een motorwissel ook al een gridstraf van vijf plekken voor de hoofdrace van zondag heeft gekregen. De Brit eindigde na een sterke race uiteindelijk als vijfde en start zondag daarom vanaf de tiende plaats.

STER reclame