Lewis Hamilton Reuters

Lewis Hamilton moet zaterdagavond bij de sprintrace van de Grote Prijs van Brazilië achteraan starten. De Brit van Mercedes, die vrijdag bij de kwalificatie de snelste tijd neerzette, is gediskwalificeerd omdat zijn achtervleugel niet aan de reglementen voldoet. Hij is daardoor uit de uitslag van de kwalificatie gehaald.

Hamiltons achtervleugel zou volgens autosportfederatie FIA bij gebruik van de DRS (Drag Reduction Systeem) niet aan de maximale openingslengte van 85 millimeter voldoen. Dat systeem geeft een coureur tijdelijk extra topsnelheid door de achtervleugel open te klappen.

Bij Hamilton zou het gat tussen het onderste en bovenste gedeelte groter zijn dan toegestaan, waardoor hij nog meer topsnelheid genereert.

Boete voor Verstappen

Verstappen moet een boete van 50.000 euro betalen omdat hij vrijdag na de kwalificatie van de sprintrace de achtervleugel van Hamilton heeft aangeraakt. Tijdens het parc fermé, waarbij de auto's worden afgesloten van de buitenwereld zodat er niet gesleuteld kan worden, is het voor coureurs ook niet toegestaan om de auto's aan te raken.

Verstappen, leider in het WK-klassement, had na afloop van de kwalificatie in São Paulo waarschijnlijk al een donkerbruin vermoeden dat het DRS-systeem van Hamilton niet zou deugen. Na afloop inspecteerde Verstappen de achtervleugel en raakte hij deze zelfs even aan, wat in strijd is met de regels.

Na bestudering van meerdere videobeelden kwam de organisatie tot de conclusie dat Verstappen de auto wel heeft aangeraakt, maar niet zodoende dat er onderdelen veranderd of beschadigd zijn.

Gridstraf

De Brit van Mercedes was vrijdagavond nog heer en meester tijdens de kwalificatie voor de sprintrace. Hij troefde alles en iedereen af en kwalificeerde zich als eerste voor de korte race, waarin ook WK-punten te verdienen zijn en die dient als kwalificatiemoment voor de hoofdrace van zondag.

Het is voor Hamilton al de tweede tegenslag dit weekend. Vrijdag werd bekend dat de zevenvoudig wereldkampioen in Brazilië toe is aan zijn vijfde verbrandingsmotor (ICE) van het seizoen en daardoor een gridstraf van vijf plaatsen moet incasseren voor de hoofdrace van zondag.

Achteraan starten bij de sprintrace maakt het nog lastiger voor Hamilton om zondag een goede uitgangspositie te hebben om de strijd aan te kunnen gaan met Max Verstappen, die negentien punten voorsprong heeft in de strijd om de wereldtitel.

STER reclame