Lewis Hamilton in actie in Brazilië Reuters

Max Verstappen start zaterdagavond bij de sprintrace voor de Grote Prijs van Brazilië vanaf de tweede plek. De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) was de Nederlandse Red Bull-coureur tijdens de kwalificatie telkens te snel af.

In de eerste sessie deelde Hamilton het eerste tikje uit door de snelste tijd neer te zetten. Hij was zelfs zes tienden sneller dan Verstappen, die de zesde tijd liet noteren. In sessie twee was het gat weer aanzienlijk, dit keer vier tiende van een seconde.

In de derde en beslissende kwalificatiesessie kroop Verstappen weer iets naar zijn rivaal toe, door bij zijn eerste poging maar twee tienden achter de Brit te zitten.

In de laatste poging een snelle tijd neer te zetten verbeterde Verstappen zijn tijd niet, terwijl Hamilton nog twee tienden van zijn tijd wist af te snoepen en daarmee zijn dominantie tijdens de kwalificatie nog maar eens onderstreepte. De winnaar van de sprintrace mag vanaf poleposition starten bij de hoofdrace op zondag.

Meevaller voor Verstappen: gridstraf Hamilton

Voor de eerste vrije training, waarin Hamilton ook al de snelste was, werd bekend dat de Brit komende zondag bij de hoofdrace vijf plekken naar achteren zal worden geposteerd.

De Brit heeft besloten zijn verbrandingsmotor te laten vervangen in incasseert daarmee een gridstraf van vijf plaatsen. Het is voor Hamilton de vijfde verbrandingsmotor (ICE) van het seizoen. Hij vervangt voorlopig geen andere onderdelen van zijn Mercedes-krachtbron.

De aanstaande straf voor Hamilton weerhield hem er niet van de snelste tijd neer te zetten in de eerste vrije training. Hamilton was daarin ook al een stuk sneller dan Verstappen (+0,367).

Max Verstappen tijdens de kwalificatie in Brazilië Reuters

"Met een nieuwe motor hebben ze uiteraard wat meer vermogen, dus een grote schok is het niet voor mij", reageerde Verstappen na de kwalificatie. "Ik ben blij met P2, een goede plek om van te starten. Er zat niet meer in."

Hamilton was blij met zijn dominantie, maar denkt wel dat het weinig uitmaakt voor de startopstelling bij de hoofdrace op zondag. "Max zal wel van pole starten dus het zal moeilijk worden om hem te pakken. Maar ik ga mijn best doen om door het veld te komen."

Red Bull-teambaas Christian Horner reageerde koeltjes op de motorwissel van. "Het verandert voor ons weinig, wij gaan uit van onze eigen kracht."

"Ik snap heel goed waarom Mercedes het hier doet, omdat Lewis zaterdag in de sprintrace geen last heeft van de gridstraf. Het is een logisch strategisch besluit. Wij denken nog steeds dat we safe zitten tot en met de laatste race, tenzij er rare dingen gebeuren."

Gemengde gevoelens

"Ze pakten doorgaans prima uit voor mij, maar de zondagen na zo'n sprintrace liepen op Silverstone en Monza minder goed af", zegt Verstappen over de sprintraces, die gemengde gevoelens heeft over het experiment.

"Het maakt weinig uit op welke baan je het doet. Twee starts kunnen leuk zijn voor de fans, maar doorgaans heb je daarna weinig inhaalmanoeuvres en er is ook geen sprake van bandenstrategie. Ik hou meer van traditionele weekends met een kwalificatie op zaterdag en een race op zondag."

Uitslag kwalificatie GP Brazilië

STER reclame