NOS SchaatsenAangepast

Jackson en Bowe schitteren in Polen; brons Nederland op ploegenachtervolging

De Amerikaanse schaatssters deelden op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki de lakens uit. Erin Jackson won, net als vrijdag, de 500 meter en op de 1.000 meter heerste Brittany Bowe.

Voor de Nederlandse vrouwen was niet meer dan een bijrol weggelegd. Wel was er brons op de ploegenachtervolging.

De 29-jarige Jackson was op de tweede 500 meter met een tijd van 37,55 opnieuw de snelste. En net als vrijdag reed ze een nieuw baanrecord.

Jackson schittert weer op 500 meter; opnieuw bijrol Kok en Leerdam

De 29-jarige Jackson komt uit de wereld van het inlineskaten. Zes jaar geleden stond ze voor het eerst op noren en nu is ze een grote kanshebber voor olympisch goud.

In een rechtstreeks duel met Noa Kodaira (olympisch goud in 2018) reed ze met haar vinnige stijl de Japanse zoek.

Voor de Nederlandse schaatssters was net als vrijdag slechts een bijrol weggelegd. Femke Kok versloeg Jutta Leerdam in een rechtstreeks duel. Leerdam had opnieuw een matige start en Kok reed een rommelige ronde. Met 38,32 en 38,21 werden zij respectievelijk twaalfde en achtste. Dione Voskamp noteerde met 38,36 de veertiende tijd.

'Schaatsen zag er gênant uit'

Winnares Jackson was, net als vrijdag, verbaasd over haar goede presteren. "Ik had gehoopt op een podiumplek, dus ik ben wel verrast met twee zeges op rij", reageerde de 29-jarige Amerikaanse.

Genoeg ruimte voor verbetering bij Jackson: 'Mijn schaatsen zag er gênant uit'

Volgens Jackson is er bovendien nog genoeg ruimte voor verbetering. "Ik heb de race van vrijdag teruggekeken, en het schaatsen zag er echt gênant uit. Ik moet nog veel leren."

Waar die verbetering ligt, wilde ze niet zeggen. "Op veel punten moet het beter, maar ik ga mijn geheimen niet prijsgeven", lachte de Amerikaanse.

Bowe oppermachtig op kilometer

Brittany Bowe won met groot vertoon van macht de 1.000 meter. De Amerikaanse verwees met een tijd van 1.14,78 de Japanse Miho Takagi naar de tweede plek.

Bowe wint 1.000 meter met overmacht; Leerdam vijfde

De drievoudig wereldkampioene leek geen last te hebben van het zware Poolse ijs en reed met een zeer constante race ruim onder haar eigen baanrecord.

Bowe zei dankbaar te zijn met de eerste zege van het wereldbekerseizoen. "Dit is goed voor het momentum en het zelfvertrouwen. Het is een mooie zege met een aardige marge", aldus de Amerikaanse die haar zinnen heeft gezet op olympisch goud in Peking.

Bekijk de reacties van Femke Kok, Jutta Leerdam en Brittany Bowe.

Jutta Leerdam, tijdens de NK afstanden nog in grootse vorm, was op de vijfde plaats de beste Nederlandse. "Het ging niet gemakkelijk, ik voel gewoon niet wat ik doe en dan kan ik mijn vermogen niet kwijt", sprak ze na afloop. "Het lijkt wel of er een vloek in Polen op mij is, ik heb altijd wel problemen met het ijs."

Antoinette de Jong en Ireen Wüst werden gezamenlijk zesde. Femke Kok eindigde als tiende, maar had een excuus. "Ik heb iets verkeerd gegeten en had voor de 500 meter al een knoop in mijn maag. Daarna kwam alles eruit. Ik heb dan ook getwijfeld of ik de 1.000 meter zou rijden, maar het is toch een wereldbeker."

Canada wint ploegenachtervolging, brons voor Nederland

Alleen op de ploegenachtervolging was er een medaille op de tweede dag van de wereldbeker. De Nederlandse vrouwen moesten genoegen nemen met brons. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten finishten na zes ronden in een tijd van 3.02,69.

Brons voor Nederlandse vrouwen op ploegenachtervolging; Canada wint

Canada won met een tijd van 3.00,28, het zilver was in 3.01,51 voor olympisch kampioen Japan. Maar de Nederlandse vrouwen kunnen sneller, zo zeiden ze eensgezind na afloop.

"We hebben nog niet zoveel samen getraind", reageerde Wüst. "We kunnen zeker beter en dat gaan we ook laten zien. Foutjes maken mag nu nog. En dat gaan we gebruiken om straks op de Spelen op ons best te zijn."

Bekijk de reacties van de Nederlandse ploeg en van coach Remmelt Eldering van Canada.

Schouten vult aan: "Als wij ietsje meer op elkaar zijn ingespeeld, kunnen we beter." En De Jong: "Dit is een goede training geweest op een hoog tempo. Dit is de basis, het kan alleen maar beter."

De Canadese vrouwen waren wel al goed op elkaar ingespeeld, constateerde coach Remmelt Eldering tevreden. "We trainen elke dag samen en dit is ook onze opstelling. We blijken al vrij goed in het begin. Dus het is een goeie boost voor de dames."

Het programma van zondag in Polen:

Het schaatsprogramma in Tomaszów op zondag

In totaal worden er voor de Winterspelen vier wereldbekerwedstrijden verreden. Hierbij zijn startplaatsen te verdienen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Peking. Na dit weekeinde reizen de schaatsers door naar Stavanger (19-21 november), Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl