Jongen bij het hek van het Grotepietenhuis Casper Huurdeman

Sinterklaas wordt dit weekend op allerlei plekken in het land binnengehaald. Vanwege de coronamaatregelen verlopen die intochten, net als vorig jaar, anders dan normaal.

Bij de landelijke intocht, die op NPO3 te volgen was, werd de Sint door burgemeesters en kinderen begroet bij het Grotepietenhuis (Paleis Soestdijk). Kinderen liepen langs de goedheiligman en gaven hem streekproducten cadeau. Publiek was daarbij niet welkom. In het Sinterklaasjournaal van gisteren was al te zien dat de Sint zijn intrek had genomen in zijn tijdelijke verblijf in Nederland.

Arrestaties

Breda had in verband met de coronamaatregelen voor een sinterklaasevenement gekozen in plaats van een intocht. Daarbij werden elf mensen opgepakt omdat zij volgens de politie de confrontatie zochten met demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en aanmaningen om te vertrekken negeerden.

Breda had gekozen voor grijze pieten, tot ongenoegen van KOZP. Zij zien de grijze piet als "een schadelijke poging om racisme in stand te houden". Veel agenten waren ingezet om de rust te bewaren.

In Rotterdam kwam Sinterklaas aan op de Willemskade. Op het Willemsplein werd hij ontvangen door burgemeester Aboutaleb. Alleen mensen met een coronatoegangsbewijs werden daarbij toegelaten. Voor de rest van de route was de coronapas niet nodig.

Ook in Dordrecht werd gebruikgemaakt van de coronapas. Daar werd dit jaar geen traditionele intocht georganiseerd, maar een besloten feest in de Grotekerkstuin.

Bekijk hier de verschillende Sinterklaasintochten:

Ook elders verliepen de Sinterklaasfestiviteiten anders dan normaal. Harderwijk schrapte veel activiteiten en liet de Sint per koets een rijtour door de stad maken om te zorgen dat er niet te veel mensen op één plek zouden samenkomen.

Desondanks kwamen veel mensen naar het oude stadhuis in de hoop een glimp op te vangen van de goedheiligman. Daarop werd de intocht tijdelijk stilgelegd in de hoop dat het publiek zich door de stad zou verspreiden.

Later kon de intocht toch doorgaan:

Sint is aangekomen in Nederland

In Amersfoort zou Sinterklaas aanvankelijk in de Eemhaven aankomen. Maar de organisatie vond het onverantwoord om een evenement zonder QR-code te houden, daarom werd ook daar gekozen voor een rijtour door de stad.

Evenemententerrein

Ook Almelo besloot tot een rijtour voor Sinterklaas, als alternatief voor een aankomst op een besloten evenemententerrein, waarbij de bezoekers een coronatoegangsbewijs hadden moeten tonen.

In Alkmaar werd de ontvangst op het Waagplein geschrapt, maar de intocht ging gewoond door. Hierbij liepen voor het eerst geen traditionele zwarte pieten meer mee. Een handvol demonstranten maakten daar bezwaar tegen.

In Amsterdam wordt de intocht morgen gehouden. Vanwege de coronamaatregelen gaat de traditionele tocht van Sinterklaas te paard niet door. In plaats daarvan is er een rondvaart door de grachten.

In Utrecht is de centrale intocht afgeblazen omdat de organisatie vreesde dat die niet veilig kon worden gehouden. Sommige wijken in de stad houden wel zelf een intocht.

STER reclame