Joshua Zirkzee viert met Micky van de Ven zijn 2-1 voor Jong Oranje tegen Jong Bulgarije

Jong Oranje boekt in kwalificatie broodnodige zege op Jong Bulgarije

Jong Oranje blijft in in de race in de EK-kwalificatie voor plaatsing voor de eindronde in Roemenië en Georgië. De ploeg van trainer Erwin van de Looi was in Almere met 3-1 te sterk voor Bulgarije.

Dankzij de zege houdt Jong Oranje zicht op koploper Jong Zwitserland, dat eerder op de avond met 3-0 van Jong Moldavië won. Jong Oranje moet in groep E nog drie punten inlopen op de Zwitsers, maar heeft ook een wedstrijd minder gespeeld.

Tamme opening

Jong Oranje opende tam en afwachtend. Lutsharel Geertruida had de 1-0 voor het intikken maar het schot van de Feyenoorder ging over.

De eerste en enige kans voor de Bulgaren was vervolgens meteen raak. Doelman Kjell Scherpen gleed uit bij een schot van Martin Mintsjev en was gezien.

Jurgen Ekkelenkamp probeert een Bulgaar van de bal te houden

Oranje deed voor rust iets terug via Coventry City-verdediger Ian Maatsen, die scoorde uit de rebound.

Joshua Zirkzee (Anderlecht) zette Oranje gelijk na rust op 2-1 met een intikker na een voorzet van Micky van de Ven (VfL Wolfsburg). Zirkzee maakte zijn tweede in de slotminuten toen hij à la Panenka de penalty over de keeper lepelde.

Nog één keer genieten van publiek

Voor de spelers was het voorlopig de laatste keer dat er met publiek kon worden gevoetbald; tijdens de wedstrijd maakte demissionair premier Mark Rutte in zijn persconferentie bekend dat er de komende drie weken geen toeschouwers bij sportwedstrijden mogen zijn.

"Ik had van tevoren al bedacht: vandaag ga ik echt genieten, vooral met mijn moeder op de tribune", reageerde Quinten Timber na afloop. "Ik vind het heel jammer. Vorig jaar hebben we het meegemaakt zonder publiek.. het is heel teleurstellend."

Jong Oranje moet nu in de zes resterende wedstrijden de kwalificatie veilig zien te stellen.