NOS NieuwsAangepast

Nieuwe maatregelen voor drie weken: horeca om 19.00 uur dicht, bezoek thuis beperkt

Het demissionaire kabinet kondigt vanavond een gedeeltelijke lockdown aan die drie weken duurt, melden bronnen aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten.

Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen en echt zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gaan zaterdag om 19.00 uur in.

Met een lockdown van drie weken zou het demissionaire kabinet verder gaan dan de twee weken die het Outbreak Management Team had geadviseerd. Maar op andere punten gaat het kabinet minder ver: zo blijven bioscopen en theaters waarschijnlijk open, in tegenstelling tot wat het OMT had aangeraden. Het kabinet denkt nog na over de horeca in bioscopen en theaters.

Ook sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Dat betekent dat bijvoorbeeld de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen dinsdagavond in een leeg stadion wordt gespeeld.

Ondertussen wil het kabinet voor de langere termijn opnieuw maatregelen wettelijk vastleggen en verplichten, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Nieuwe wetgeving voorbereiden en die behandelen in de Tweede en Eerste Kamer duurt ongeveer een week tot twee weken.

Ook het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid, naar dierentuinen en pretparken. Dat moet wel eerst juridisch worden geregeld.

De discussie in het kabinet over het afschaffen van de mogelijkheid om met een negatieve test een geldige QR-code te krijgen is nog niet afgerond. Tegen dit zogenoemde 2G-beleid leven bezwaren, mogelijk wordt daar in de loop van vandaag meer over bekend.

Dit zijn de verschillen tussen het huidige systeem van coronatoegangsbewijzen (ook wel '3G' genoemd) en het zogenoemde 2G-beleid:

Gisteren werd al bekend dat het demissionaire kabinet een akkoord op hoofdlijnen had bereikt over de nieuwe coronamaatregelen. Daarmee wil het op korte termijn de besmettingen snel omlaag brengen. Voor de langere termijn komen er maatregelen die het aantal besmettingen beheersbaar houden, zeggen ingewijden.

Het overleg was gisteren op het Catshuis en gaat vandaag verder op het Binnenhof. Het kabinet bespreekt de voorgenomen maatregelen ook met het Veiligheidsberaad. Dat zijn de burgemeesters van de veiligheidsregio's onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Persconferentie

Vanmiddag worden in de Ministeriële Commissie Covid (MCC) en in de ministerraad de officiële besluiten genomen. Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge dan weer een persconferentie, die door de NOS op NPO 1, NOS.nl en NPO Politiek rechtstreeks wordt uitgezonden.

Het Tweede Kamerdebat over de nieuwe regels is dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl