De Ronde van Italië eindigt op 29 mei 2022 met een tijdrit van 17,1 kilometer in Verona. Het volledige etappeschema is daarmee nu bekend. De organisatie deelde deze week dagelijks een deel van de route.

De 105de editie van de Giro bestaat uit zeven sprintetappes, zes heuveletappes, zes bergetappes en twee tijdritten. Op de voorlaatste dag liggen op de route van Belluno naar Marmolada (167 km) één berg van de buitencategorie en twee van de eerste categorie, met finish bergop.

Koersdirecteur Mauro Vegni verwacht een van de zwaarste rittenkoersen in jaren. "Er zijn heel veel lastige etappes zodra we na drie dagen Hongarije terug zijn in Italië. We hebben enkele beklimmingen gekozen die de geschiedenis van de Giro hebben vormgegeven. Daarnaast zullen de twee tijdritten een belangrijke rol spelen."

Het was al langer duidelijk dat de Giro op 6 mei in Boedapest begint. De Hongaarse hoofdstad zou in 2020 startplaats zijn, maar vanwege de coronacrisis werd de Italiaanse ronde toen verplaatst.

Egan Bernal tijdens een tijdrit in de laatste Giro ANP

Het wordt de veertiende keer dat de Ronde van Italië in het buitenland van start gaat. De laatste keer was in 2018 in Jeruzalem.

Egan Bernal is titelverdediger. De Colombiaan won eind mei voor de eerste keer in zijn carrière de Giro.

STER reclame