NOS Wielrennen

Bernal bekroont sterke Giro met eindzege, Ganna maakt feest compleet in tijdrit

Egan Bernal heeft de 104de editie van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. In de afsluitende tijdrit kwam de roze leiderstrui van de Colombiaan niet meer in gevaar; hij kon zelfs al een paar meter voor de streep juichen.

Bernal wint 104de Giro d'Italia en kan in laatste tijdritmeters al juichen

De nummer twee in het algemeen klassement, Damiano Caruso, wist nog wel 30 seconden terug te pakken op de kopman van Ineos. Maar omdat hij met een achterstand van 1.59 aan de slotrit van ruim dertig kilometer was begonnen, moest de Italiaan van Bahrain - zoals verwacht - genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement.

Ook Simon Yates, de nummer drie in het klassement, kon Bernal niet meer bedreigen. De Brit, die met een achterstand van 3.23 aan de afsluitende rit naar Milaan begon, verloor 52 seconden op Bernal en wist dus ook geen plaats meer op te schuiven.

Ganna wint tijdrit, ondanks lekke band

Filippo Ganna maakte het feest compleet voor Ineos. De Italiaanse ploeggenoot van Bernal, die ook de openingsrace tegen de klok wist te winnen, reed ondanks een lekke band in de laatste kilometers naar de winst in de tijdrit.

Filippo Ganna onderweg tijdens de tijdrit naar Milaan

Ganna droeg de eerste drie dagen de roze leiderstrui en moest in de rest van de ronde vooral heel veel kilometers op kop rijden om zijn kopman Bernal uit de problemen te houden. De 24-jarige wereldkampioen tijdrijden bleek echter genoeg energie over te hebben om de Giro met een razendsnelle tijdrit af te sluiten. Ganna klokte 33.40 met een gemiddelde snelheid van 53,7 kilometer per uur, inclusief fietswissel.

Rémi Cavagna startte na Ganna en leek de topfavoriet van zijn troon te gaan stoten, maar hij reed in een bocht in de laatste 500 meter rechtdoor de hekken in. De Franse tijdritkampioen stapte snel weer op, maar kwam 12 seconden tekort voor de zege. Jumbo-Visma-renner Edoardo Affini eindigde als derde, op 13 tellen van Ganna.

Daar ligt pechvogel Rémi Cavagna op de grond in de voorlaatste bocht

Bernal begon drie weken geleden als een van de topfavorieten aan de Giro d'Italia, hoewel het nog wel de vraag was of zijn rugklachten niet opnieuw roet in het eten zouden gooien. De Colombiaanse winnaar van de Tour van 2019 moest vorig jaar namelijk nog afstappen in de Ronde van Frankrijk omdat hij te veel last van zijn rug had.

Naarmate de Giro vorderde, werd steeds duidelijker dat Bernal bergop een maatje groter was dan zijn concurrenten. In de negende etappe naar Campo Felice greep hij de roze trui door in de onverharde slotkilometer bergop naar zijn eerste ritzege in een grote ronde te rijden.

Een week later won ook hij de ingekorte koninginnenrit naar Cortina d'Ampezzo met overmacht en breidde hij zijn voorsprong nog verder uit.

Terugblik op de Giro 2021: Nederlandse verrassingen en een Colombiaanse winnaar

In de laatste week probeerde de concurrentie de ogenschijnlijk onverstoorbare Colombiaan te kraken, maar dat lukte slechts deels.

Bernal verloor in de laatste bergritten wel wat tijd, vooral toen Yates hem in de zeventiende etappe naar Sega di Ala onder druk zette op de steile slotklim. Maar de rozetruidrager brak nooit écht en hield zijn verlies steeds binnen de perken, waardoor hij met een comfortabele voorsprong aan de afsluitende tijdrit kon beginnen.

Bernal: 'Een onbeschrijflijk gevoel'

"Het was de eerste tijdrit ooit waar ik plezier in had. Ik zie altijd af in tijdritten, maar vandaag was speciaal", reageerde Bernal na de finish. "Onderweg dacht ik alleen: ik mag geen fout maken, ik mag de Giro niet in een bocht verliezen. Dus daar heb ik geen risico's genomen."

Giro-winnaar Bernal: 'Een onbeschrijflijk gevoel'

Bernal is na Nairo Quintana (2014) de tweede Colombiaan die de Giro d'Italia op zijn naam weet te schrijven. "Het gevoel toen ik de Piazza Duomo opreed, was heel speciaal. Ik zag veel Colombiaanse vlaggen, mensen waren voor mij aan het juichen. Toen ik realiseerde dat ik de Giro had gewonnen.. het is een onbeschrijflijk gevoel."

Bouwman twaalfde

Koen Bouwman eindigde als twaalfde in het klassement. Daarmee is de 27-jarige renner van Jumbo-Visma de beste Nederlander in het klassement van deze Giro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl