Lidewij Welten, Freeke Moes en Pleun van der Plas (vlnr)
NOS Sport

Vrees voor zware blessure De Goede overschaduwt slot droomjaar hockeysters

De Nederlandse hockeysters hebben hun laatste interland van het jaar afgesloten met een overwinning op België in de Pro Hockey League. In het Wagener Stadion in Amstelveen werd het 3-1 voor de olympisch kampioen.

Oranje zag wel aanvoerster Eva de Goede uitvallen met een op het oog zware knieblessure. Het zou gaan om kruisbandletsel. In het ergste geval kan dat De Goede deelname aan het WK volgend jaar juli kosten. In aanloop naar de Spelen raakte de wereldhockeyster van het jaar in 2018 en 2019 ook zwaar geblesseerd (gebroken pols), ze was net op tijd fit om mee te gaan naar Tokio.

Alles gewonnen

De zege op België betekende de achttiende overwinning van Oranje dit jaar in evenzoveel duels. De ploeg van bondscoach Alyson Annan, die olympisch en Europees kampioen werd, maakte daarin 68 doelpunten en kreeg er 8 tegen.

Annan besloot om na de gewonnen olympische finale flink wat internationals rust te gunnen. In overleg konden ze meedoen in de duels met België. In de eerste wedstrijd, die vorige maand nipt werd gewonnen, waren dat er zeven, woensdagavond waren dat er negen.

Freeke Moes in het duel tegen België

Nederland had het in het begin lastig met België, de nummer zeven van de wereld. Waar in het duel in oktober Oranje al na zeventien seconden de leiding had genomen, was het dit keer België dat een licht overwicht had en zelfs tot drie keer toe mocht aanleggen voor een strafcorner.

Nederland had alleen via Yibbi Jansen een grote kans gekregen, maar haar schot ging net voorlangs.

Blessure De Goede luidt achterstand in

Aanvoerster De Goede, die in het eerste duel met België een feestje vierde omdat ze haar 250ste interland speelde, had dit keer minder reden tot blijdschap.

Tijdens een aanval van België probeerde ze de bal te ontwijken, maar ze verstapte zich waardoor ze alsnog de bal tegen haar voet kreeg. De Goede ging strompelend naar de kant met een op het oog vervelende knieblessure.

Eva de Goede ligt geblesseerd op de grond

De shoot van De Goede betekende een volgende strafcorner voor België waaruit Stephanie Vanden Borre de 1-0 liet aantekenen.

Furieus

Na de rust kwam Nederland furieus uit de kleedkamer en draaide het de wedstrijd binnen enkele minuten helemaal om. Xan de Waard nam na een fraaie actie het Belgische doel onder vuur waarna Joosje Burg uit de rebound de 1-1 binnenschoot.

Lidewij Welten vond enkele minuten later de geheel vrijstaande Freeke Moes, die de bal koeltjes onder de keepster doorschoof voor de 2-1. Bij de 3-1 waren de rollen omgedraaid en legde Moes de bal panklaar voor Welten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl