NOS VoetbalAangepast

NEC vreest nooit meer een volle Goffert: 'Schade zal in de miljoenen lopen'

Hoewel het vanuit voetballend perspectief uitstekend gaat met NEC, stapelen de problemen zich buiten de lijnen steeds verder op. Directeur Wilco van Schaik zegt inmiddels al rekening te houden met het zwartste scenario als het gaat om het stadiondossier.

Hij vreest dat NEC zijn laatste wedstrijd in een volle Goffert al gespeeld heeft, in de situatie die er nu is. "Ik kan me voorstellen dat we misschien nooit meer in de Goffert gaan spelen (met publiek, red.). En dat de verbouwing wel heel snel aanstaande is", aldus Van Schaik in een audiodagboek dat hij deelde met de NOS.

Emotionele NEC-directeur bespreekt audio-dagboek over stadiondrama

Op 17 oktober stortte een tribunedeel in na afloop van de Gelderse derby tegen Vitesse. Onderzoek wees uit dat er vierhonderd scheuren in het stadion zaten, waardoor de tribunes voorlopig leeg moeten blijven.

"Ik zie het pittig in. Zeker nu de onderste panelen afgekeurd zijn en er nu onderzoek gaat volgen naar de rest van de panelen in het stadion", zegt Van Schaik. "Ik kan me niet voorstellen dat die anders gebouwd zijn, dus ik moet rekening houden met het ergste scenario dat we langer dan tot in december niet in de Goffert kunnen voetballen."

Miljoenen en zeecontainer

Woensdagavond bij NOS Langs de Lijn werden delen van het audiodagboek uitgezonden en daarbij was Van Schaik te gast. Hij liet toen weten dat wanneer alle panelen gemaakt moeten worden, de schade "in de miljoenen" zal lopen.

Ook kwam de zeecontainer die de ingestorte tribune leek te hebben opgevangen ter sprake. "Wij dachten dat die veel erger had voorkomen, maar nu blijkt dat die niks heeft tegengehouden. Hij was wel ingedeukt, maar de tribune rustte nog op achterste betonbalken."

De zeecontainer onder de ingestorte staantribune

NEC heeft al jaren de wens om zijn onderkomen grondig te renoveren en uit te breiden. Maar tot het zover is, moet de club waarschijnlijk elders onderdak zien te vinden. Omdat er een streep ging door acht alternatieven, denkt de club aan een tijdelijk onderkomen met houten tribunes. Desnoods ergens in een weiland.

Van Utrecht tot aan Limburg werd naar mogelijkheden gekeken. Zelfs de Gelredome van grote rivaal Vitesse werd besproken. Of iets over de grens, in Duisburg of Düsseldorf, maar dan kwamen er weer andere problemen om de hoek kijken.

Opgehitste sfeer in stadion

En dan waren er nog problemen met supporters die zich misdroegen. Politiebusjes werden vernield, er werd met bier gegooid en de Gelderse derby werd ook ontsierd door haatdragende spandoeken en anti-homoliederen.

"Je merkt wel dat wat er gebeurd is die zondag, ook van invloed is op de burgervaders. We worden ineens gezien als een moeilijke club", ziet Van Schaik een extra moeilijkheidsgraad in de zoektocht naar alternatieven.

Inmiddels zijn er al 51 stadionverboden uitgedeeld. Bovendien kunnen enkele relschoppers lange celstraffen tegemoetzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl