Sjonny W. bij de rechtbank twee jaar geleden ANP

Het gerechtshof heeft Sjonny W. negentien jaar en elf maanden cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor de dood van drie vrouwen. Volgens het hof is de 48-jarige Amsterdammer verantwoordelijk voor de dood van Mirela Mos (30), Monique Roossien (26) en Sabrina Oosterbeek (30). De rechtbank achtte eerder alleen zijn rol in de dood van Mos bewezen.

Het hof beschrijft het handelen van W. als "gruwelijk, mensonwaardig en respectloos". schrijft persbureau ANP. Het hof ziet een patroon, omdat hij zich vergreep "aan drie kwetsbare, jonge vrouwen, die alle drie als prostituee werkzaam waren, met wie hij alle drie seks had en van wie hij zich daarna ontdeed". De straf in hoger beroep is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

W. werd twee jaar geleden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken voor de verdwijning van Oosterbeek in 2017 en de gewelddadige dood van Roossien in 2003. Hij kreeg destijds door de rechtbank 14 jaar en vijf maanden en tbs opgelegd. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep. W. heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

Monique Roossien, Sabrina Oosterbeek en Mirela Mos AT5

Het lichaam van Mos werd in 2004 in stukken in zestien vuilniszakken gevonden in Amsterdam-Zuidoost. Het dna van W. werd op een van de zakken gevonden.

Het stoffelijk overschot van Roossien werd in 2003 gevonden aan de Uitdammerdijk aan het IJmeer. Ze was zwaar mishandeld. Het dna van Roossien werd weer gevonden in de auto van Mos. Volgens het hof kenden de vrouwen elkaar niet.

'Nooit afscheid kunnen nemen'

Het lichaam van Oosterbeek is nooit gevonden, ze verdween in 2017 nadat W. haar 's nachts had bezocht. De rechtbank oordeelde eerder al dat het aannemelijk is dat zij niet meer in leven is. Het hof sluit een vrijwillige verdwijning, een natuurlijke dood of zelfdoding uit. Naar haar lichaam is meerdere keren gezocht, voor de laatste keer in 2020.

Het hof rekent het W. zwaar aan dat hij nooit heeft gezegd wat er met Oosterbeek is gebeurd. "De nabestaanden hebben geen afscheid kunnen nemen, dat valt iedereen zwaar."

STER reclame