Mateusz Sochowicz tijdens een wereldbekerwedstrijd in het Duitse Schönau am Königssee
NOS Sport

Zware crash Poolse rodelaar leidt tot extra veiligheidsmaatregelen Peking 2022

Het had slechter af kunnen lopen met Mateusz Sochowicz. De Poolse rodelaar gleed maandag, terwijl hij aan het trainen was op de olympische rodelbaan in Peking, met een snelheid van circa zestig kilometer per uur tegen een gesloten poortje aan.

Toen Sochowicz doorhad dat de rodelbaan gesloten was, was het al te laat. Hij ontdeed zich nog wel van zijn slee en probeerde zichzelf te katapulteren over het poortje heen, maar een botsing bleek onvermijdelijk. Hij brak onder meer zijn knie. Vanuit het ziekenhuis in Peking laat hij weten dat het goed met hem gaat, maar of hij kan deelnemen aan de Winterspelen is nog onduidelijk.

Groen licht

De internationale rodelfederatie onderzocht de crash en laat weten dat er extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden, waaronder "blokkades ter hoogte van de start, zodra de training van locatie verandert". Sochowicz verklaarde na het ongeval dat hij groen licht had gekregen om gebruik te maken van de baan.

Mateusz Sochowicz

"Alle betrokken partijen leven mee met Mateusz Sochowicz en zullen er alles aan doen om de veiligheid van de sporters te garanderen, zodat dergelijke ongevallen in de toekomst voorkomen worden", stelt de rodelfederatie FIL woensdag in een verklaring. "De FIL zal er samen met de organisatie van Peking 2022 voor zorgen dat Sochowicz de beste medische zorg krijgt, in China maar ook zodra hij terugkeert naar Polen."

Het rodeltoernooi in Peking gaat op 5 februari van start.

2010

Bij de Winterspelen van Vancouver in 2010 verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili na een ongeval tijdens training. Hij verloor op hoge snelheid de controle over zijn slee en crashte tegen een ijzeren paal aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl