Migranten bij de Pools-Wit-Russische grens
NOS NieuwsAangepast

Poolse premier bij Wit-Russische grens, EU kondigt nieuwe sancties aan

De Poolse premier Morawiecki noemt de situatie aan de grens met Wit-Rusland bedreigend voor de hele Europese Unie. De Europese Commissie zegt dat er nieuwe sancties tegen Wit-Rusland worden voorbereid.

Gisteren trok een grote groep migranten vanuit Wit-Rusland naar de grens in een poging Polen binnen te komen. Ze werden daar begeleid door Wit-Russische grensbewakers.

Volgens de EC zijn er nu ongeveer 2000 migranten bij de grens die Polen proberen te bereiken. Die brachten volgens het Duitse persbureau DPA de nacht door in tenten bij temperaturen onder nul. Het is daar volgens de Poolse politie vannacht rustig gebleven.

De Europese Commissie veroordeelt het Wit-Russische "gangsterbeleid": "Wit-Rusland moet stoppen met het misbruiken van migranten voor politieke doeleinden", zegt een woordvoerder van EC-voorzitter Von der Leyen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt zich zorgen om de situatie van de mensen daar: "We hebben herhaaldelijk gezegd dat het gebruik van vluchtelingen, asielzoekers en migranten om politieke doelen te bereiken onacceptabel is en moet stoppen."

Nieuwe sancties zijn onderweg

De Europese Commissie zegt dat er nu nieuwe sancties tegen Wit-Rusland worden voorbereid. De EU houdt het luchtverkeer uit landen waar migranten vandaan komen richting Wit-Rusland al in de gaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om landen als Marokko, Syrië, Iran en Jemen. Door daar beter zicht op te hebben is de hoop dat mensen in die landen ontmoedigd kunnen worden om de reis te maken.

Verder heeft de EU vandaag een versimpelde visumprocedure voor Wit-Russische overheidsfunctionarissen die naar EU-landen willen reizen opgeschort. In een verklaring spreekt de EU van een reactie op de "hybride aanval van het Wit-Russische regime".

Wit-Rusland wordt in de kwestie gesteund door buurland Rusland. De Wit-Russische president Loekasjenko heeft vandaag een onderhoud gehad met president Poetin van Rusland, omdat ze zich naar eigen zeggen zorgen maken over de situatie aan de grens.

Schoten bij de grens

Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie in het grensgebied is; de noodtoestand is er van kracht waardoor journalisten en waarnemers er niet naartoe kunnen. Wel gaan op Twitter beelden rond waarop te zien en te horen is dat er geschoten wordt. Wie er schiet en of er gewonden of doden zijn, is niet duidelijk.

Zo verliep de nacht:

Zo sliepen de Wit-Russische migranten aan de grens met Polen

Op Twitter zijn ook beelden te zien van het Poolse grensdorpje Kuznica. Daar is het Poolse leger bezig het prikkeldraad bij de grensovergang te repareren dat gisteren kapotging toen mensen er doorheen probeerden te komen.

Poolse premier bezoekt grensgebied

Bij de grens zijn duizenden Poolse militairen om te voorkomen dat er een stroom migranten het land in komt. Aan de andere kant dwingen Wit-Russische militairen hen juist door het grenshek te klimmen. De vrees bestaat dat het tot een gewapende confrontatie komt. De Europese Commissie zegt Polen te hulp te schieten bij het bewaken van de grens mocht Warschau daarom vragen.

Volgens premier Morawiecki staat de "stabiliteit en veiligheid van de hele EU op het spel": "Deze aanval van het regime van Loekasjenko is tegen ons allen gericht. We laten ons niet intimideren en zullen met onze partners van de EU en NAVO de vrede in Europa verdedigen", schrijft hij op Twitter. Hij is inmiddels zelf ook bij de grens aangekomen om met militairen daar te praten.

De Wit-Russische president Loekasjenko haalt volgens de EU actief migranten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika naar zijn land, om ze vervolgens te helpen de grens naar andere Europese landen over te steken. Dat wordt gezien als wraak voor de sancties die de EU Wit-Rusland oplegde na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van vorig jaar en de mensenrechtenschendingen waar het bewind zich schuldig aan maakt.

De migranten hebben vaak als eindbestemming Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer roept in Bild de Europese Commissie op te helpen om de buitengrens te beveiligen. "Polen en Duitsland kunnen het niet alleen aan. Loekasjenko probeert het Westen te destabiliseren, dus alle EU-lidstaten moeten elkaar nu steunen", zegt hij tegen de krant.

Ook zegt hij het te begrijpen dat Polen een muur wil bouwen langs de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl