In een buitenwijk van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast hebben vier gemaskerde mannen een bus gekaapt en in brand gestoken. De buschauffeur en een klein aantal passagiers konden veilig uitstappen.

"Vier mannen gingen de bus in en bevalen inzittenden uit te stappen voordat ze de bus in brand staken", aldus de politie in een verklaring." Het is niet duidelijk wat het motief was van de daders.

Busbedrijf Translink heeft het incident veroordeeld in een verklaring: "Onze chauffeur is flink geschrokken en wordt momenteel opgevangen door collega's. We zijn erg teleurgesteld door deze intimiderende aanval op onze medewerker en de openbaarvervoersdienst in deze regio. We veroordelen dit gedrag en zullen nauw samenwerken met de politie om dit incident te onderzoeken."

Minister Nichola Mallon van Infrastructuur haalde op Twitter uit naar de daders. "De bussen zijn betaald door en behoren toe aan de bevolking van Noord-Ierland. Zonder de bussen kunnen mensen niet van en naar hun werk, school of ziekenhuisafspraken."

Vorige week werd ook al een bus gekaapt en in brand gestoken door twee gemaskerde mannen, niet ver van Belfast. Dat incident werd in lokale media in verband gebracht met de spanningen die zijn ontstaan na de Brexit.

Nog altijd is er onenigheid over de afspraken die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt rond Noord-Ierland. Onderdeel van de deal was dat de 'zachte grens' tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland behouden bleef, vanwege spanningen in het verleden. Maar de grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk in de Ierse Zee, waarmee de in- en uitvoer van goederen naar de EU moet worden gereguleerd, leidt tot praktische problemen.

STER reclame