NOS SportAangepast

Twee keer goud en een wereldrecord op slotdag EK: Steenbergen en estafetteploeg

De gouden en glansrijke 200 meter vrije slag van Steenbergen op de EK kortebaan

De Nederlandse zwemmers hebben de EK kortebaan in Kazan in stijl afgesloten. De Nederlandse equipe pakte op de slotdag nog drie medailles, waarvan twee gouden plakken.

Naast het zilver voor Maaike de Waard op de 50 meter vlinderslag veroverde Marrit Steenbergen met overmacht Europees goud op 200 meter vrije slag en de estafetteploeg zwom op de 4x50 gemengde wisselslag in een wereldrecordtijd ook naar de eerste plek.

De 21-jarige Steenbergen lag van start tot finish vooraan en zwom in een tijd van 1.52,75 onbedreigd naar het goud. Ze eindigde door haar sterke race ruim voor nummer twee Barbora Seemanová en nummer drie Katja Fain.

Steenbergen over gouden 200 meter vrije slag: 'Ik was zenuwachtig van tevoren'

Steenbergen pakte in 2015 als 15-jarige al goud op de 100 meter vrije slag op de Europese Spelen. Daarna viel ze ver terug, maar nu blijkt ze helemaal terug in de Europese top. Zo pakte ze vrijdag ook al brons op de 100 meter vrije slag. "Ik zit nu lekker in mijn vel." Ze weet niet zeker of dit komt door het wisselen van haar coach. "Maar de aanpak is nu wel anders."

De Nederlandse was mede door haar tijden in de wedstrijden die aan de finale voorafgingen favoriet in de finale. Hierdoor kreeg ze de 'prestigieuze' baan vier en dat zorgde wel voor wat druk. "Ik was van tevoren zenuwachtig."

Wereldrecord estafetteploeg

De gemengde Nederlandse estafetteploeg, bestaande uit Kira Toussaint, Arno Kamminga, Maaike de Waard en Thom de Boer, pakte de leiding na een sterk optreden van slotzwemmer De Boer. Op het moment dat hij in het water sprong, waren er nog vijf landen sneller.

De Nederlanders gaven hun resultaat extra glans door met 1.36,18 het twee jaar oude wereldrecord van de Russen (1.36,22) te verbeteren. Toussaint heeft wel een verklaring voor het goede resultaat. "Als je Thom achter vrouwen aan stuurt op het einde, dan gaat ie gewoon heel erg hard."

Thom de Boer zelf benadrukte dat het een teamprestatie is. Het hielp voor hem dat hij wist dat hij met een achterstand het bad in zou duiken, omdat juist veel landen met de mannen begonnen. "Als je dat van tevoren weet, overvalt het je minder dat je achterstaat. Ik weet dat ik het gat vaak kan dichten. Maar dat we met goud en een wereldrecord weg zouden gaan, hadden we niet voor mogelijk gehouden."

Zilver De Waard

Ook Maaike de Waard zwom in Kazan een geweldig toernooi. Na het brons op de 50 meter rug, zilver op de 100 meter rug en zilver en goud op de estafette voegde ze daar nog eens zilver op de 50 meter vlinderslag aan toe.

Met haar tijd van 24,97 moest ze alleen de Zweedse medaille-veelvraat Sarah Sjöström voor zich dulden, die met een tijd van 24,50 een kampioenschapsrecord zwom.

Arno Kamminga werd in de finale van de 50 meter schoolslag achtste (en laatste). De Wit-Russische zwemmer Ilya Shymanovich greep het goud in deze race.

Een andere Nederlandse man, Stan Pijnenburg, zwom een verdienstelijke finale op de 100 meter vrije slag. Hij tikte als vijfde aan. Het goud op deze afstand was voor de Rus Kliment Kolesnikov.

Succesvol EK

Voor Nederland waren de EK succesvol. Er werden de afgelopen week acht gouden medailles veroverd. Alleen gastland Rusland deed het beter met elf gouden plakken. In totaal pakte Nederland achttien medailles.

Bondscoach Mark Faber zei dat hij vrolijk werd van de prestaties. Hoewel hij de prestaties van het hele team roemde, noemde hij de comeback van Steenbergen en de prestaties van de 20-jarige Luc Kroon in het bijzonder. "Het is bijzonder dat hij hier twee medailles wint als bijna-debutant. Hij komt voor het eerst kijken."

Bondscoach Faber over Nederlandse prestaties op EK: 'Ik word er vrolijk van'

Volgens de coach was het voor de jongelingen een kans om zich te meten met het internationale veld, want het is een sterk toernooi. Toch temperde hij de verwachtingen voor de toekomst, omdat het ene veld in de ene discipline beter is dan de andere.

"Het is een door corona opgeschoven toernooi na de Olympische Spelen, dus je ziet wel wat mensen die dit toernooi laten lopen of zijn gestopt. Er is een kleine wisseling van de wacht gaande. Het is wat te vroeg voor conclusies."

Wel vormdet het toernooi volgens hem een mooie opmaat voor de WK, die over anderhalve maand gaan beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl