Ethiopiërs de straat op in protest tegen oprukkende rebellen
In verschillende steden in Ethiopië zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de oprukkende rebellen in het Oost-Afrikaanse land. De betogers in de steden zijn aangemoedigd door de regering en richten zich voornamelijk tegen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), dat erop uit is om de regering in de hoofdstad Addis Abeba omver te werpen.
Ooggetuigen meldden gisteren dat in Addis Abeba mensen uit Tigray werden opgepakt. De regio Tigray ligt in het noorden van Ethiopië. Het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) is sinds november vorig jaar in een bloedige strijd verwikkeld tegen de regering van premier Abiy Ahmed.
Het TPLF zei eerder nog geen bloedbad in Addis te zullen aanrichten: "De angst voor zo'n bloedbad is belachelijk en ongeloofwaardig". Wel wil TPLF Addis Abeba binnenvallen om Abiy af te zetten.
Betogers op straat:
Eerder deze week werd de noodtoestand in het hele land afgekondigd nadat was gebleken dat het TPLF twee plaatsen langs de snelweg naar de hoofdstad had ingenomen. Premier Abiy waarschuwde de rebellen dat ze "begraven" zullen worden in een "diepe kuil". Abiy riep burgers op zich te bewapenen tegen de rebellen.
Vorige week zei het TPLF dat ze aansluiting vinden bij een andere rebellenbeweging, Oromo Liberation Army (OLA). De Oromo zijn de grootste etnische minderheid van Ethiopië, waartoe Abiy ook deels behoort. Hij werd geprezen omdat hij de eerste premier uit die bevolkingsgroep is. Maar hij is bij hen in diskrediet geraakt omdat zijn regering uitgesproken leden van die minderheid in de gevangenis heeft gezet.
Vorig jaar november brak de oorlog uit nadat het TPLF een legerbasis van het federale leger had aangevallen in Tigray. In de maanden daarna breidde het conflict zich ook uit naar andere plaatsen in het land. De Ethiopische regering kondigde in juni eenzijdig een staakt-het-vuren af, maar het bleef onrustig in het land omdat de rebellen hun opmars niet staakten.
Duizenden mensen zijn sinds het begin van de strijd gedood en zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Zowel de regeringstroepen als de Tigrese rebellen maken zich volgens onderzoek van de VN en de Ethiopische mensenrechtencommissie schuldig aan mogelijke oorlogsmisdaden.
Tigray was lang niet toegankelijk voor journalisten, maar correspondent Elles van Gelder mocht afgelopen zomer toch het gebied in: