Leden van de Amhara-militie, die strijden tegen de Tigray-rebellen AFP

Nederland heeft met vijftien andere westerse landen alle partijen die betrokken zijn bij de oorlog in Ethiopië opgeroepen om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. De partijen moeten daarna gaan onderhandelen over een duurzame wapenstilstand, vinden ze. Ook moeten hulpverleners ongehinderd hun werk kunnen doen.

De westerse landen reageren op het VN-rapport dat afgelopen week uitkwam. Daaruit bleek dat alle partijen die zijn betrokken bij het conflict in de Noord-Ethiopische regio Tigray zich schuldig hebben gemaakt aan mogelijke oorlogsmisdaden.

Gisteren deden de leden van de VN-Veiligheidsraad een vergelijkbare oproep. Donderdag was het een jaar geleden dat het conflict in Tigray uitbrak. De oorlog heeft geleid tot duizenden doden en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Sinds de zomer zijn de rebellen in Tigray en hun bondgenoten aan een opmars bezig. Dinsdag riep de Ethiopische premier Abiy de noodtoestand uit, omdat de rebellen oprukken richting de hoofdstad Addis Abeba. Abiy wil dat burgers de wapens oppakken tegen de Tigrese strijders.

Tigray was lang niet toegankelijk voor journalisten, maar correspondent Elles van Gelder mocht afgelopen zomer toch het gebied in. In deze video een verslag van haar bezoek en meer achtergrond over het conflict:

STER reclame