Harrie Lavreysen
NOS Sport

Baanwielrenner Lavreysen schittert ook op eerste Champions League-avond

Na een paar loodzware maanden is het seizoen voor de baanwielrenners nog steeds niet afgelopen, want twee weken na de WK verzamelde de wereldtop zich alweer op Mallorca voor een experiment van de internationale wielerbond: de Champions League baanwielrennen.

In het nieuwe format draait het om een kort en overzichtelijk programma dat binnen drie uur kan worden afgewerkt. Zo hoopt de UCI nieuwe fans aan te trekken en de sport aantrekkelijker te maken voor televisiekijkers.

Een avondje Champions League bestaat uit vier onderdelen, waarmee twee klassementen worden opgemaakt. Het sprintklassement draait om de sprint (met drie in plaats van twee renners tijdens de voorronde) en de keirin, terwijl het duurklassement wordt bepaald door de scratch (over 5 kilometer) en de afvalkoers.

Voor de renners is de Champions League interessant vanwege het prijzengeld. Elke race levert de winnaar 1.000 euro op, het winnen van een klassement is goed voor 25.000 euro.

Lavreysen eerste leider in sprintklassement

Op de eerste van vijf Champions League-avonden werd Nederland vertegenwoordigd door olympisch en wereldkampioenen Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Shanne Braspennincx en Kirsten Wild. Ook Roy Eefting en Laurine van Riessen kregen een uitnodiging voor het evenement.

Lavreysen (wereldkampioen op zowel sprint als keirin) werd de eerste leider van het sprintklassement. Hij won op sprint de finale tegen de Rus Michail Jakovlev, die een ronde eerder verrassend Hoogland (tweede op de Spelen en WK) had uitgeschakeld.

Hoogland leek vervolgens de keirinfinale te winnen, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door de Duitser Stefan Botticher en Lavreysen.

Voor Kirsten Wild voelden de WK in Roubaix als het sluitstuk van haar carrière, maar ze doet toch nog mee aan de Champions League. De negenvoudig wereldkampioene op de baan werd achtste op de scratch en tweede op de afvalkoers. Daarmee bezet ze de vierde plaats in het duurklassement.

Eefting (vierde op scratch, zevende in de afvalkoers) staat vijfde in het duurklassement bij de mannen. Braspennincx (olympisch kampioene keirin) en Van Riesen sloten de eerste avond af als zesde en zestiende in het sprintklassement voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl