Controle van de QR-code op een terras in Breda
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Mondkapje maakt rentree, maar zit nog niet overal in het systeem

Het is opnieuw even wennen: na 4,5 maand dat het niet hoefde, is vandaag het mondkapje ook weer verplicht in openbare gebouwen en winkels. Het gebruik van de coronapas is uitgebreid naar musea, sporthallen en zwembaden. De eerste indruk is dat de meeste mensen zich aan de verplichtingen houden, maar er zijn ook zorgen.

"De ene winkelier zegt zuchtend: het moet maar, de ander is echt boos. Ze zijn bang dat veel mensen thuisblijven en achter hun computer gaan winkelen. Daarnaast heb ik de indruk dat het draagvlak voor mondkapjes bij zowel klanten als ondernemers is afgenomen", zegt Willem de Laat van het Bredase ondernemersfonds bij Omroep Brabant.

Toch lijkt het erop dat een meerderheid van het winkelend publiek in Breda een mondkapje heeft opgedaan. Al zijn er ook uitzonderingen. "Oh ja, het zit nog niet in mijn systeem", reageert de één. Een ander zegt: "Ik was net iets aan het passen en toen heb ik mijn mondkapje afgedaan." Een enkeling heeft principiële bezwaren: 'Ik zie het nut niet van het dragen van een mondkapje."

Op deze plekken moeten mensen ook nog even wennen:

QR-codes paraat en mondkapjes weer op: 'Als het moet, dan moet het'

Bij Sportcentrum Kardinge in Groningen maakt bijna niemand bezwaar tegen het tonen van een QR-code. "Ik heb er geen problemen mee", zegt bezoeker Richard Visser bij RTV Noord. Hij komt om zijn zoon te zien schaatsen en werkt graag mee aan de controle: "Het is allemaal voor de gezondheid van mensen."

Annie van der Woude maakt ook geen bezwaar. Haar kinderen hebben zwemles vandaag. "Ik vind het een goede zaak dat er gecontroleerd wordt. Je voelt je toch wat veiliger. Je zit als ouders op de tribune best dicht bij elkaar en dan vind ik het een goed idee dat mensen gevaccineerd zijn of recent getest zijn op corona."

Bij het zwembad in het Friese Sint Nicolaasga wordt kritischer gereageerd op de verplichting om de QR-code te laten zien. "We krijgen reacties van ouders zonder vaccinatie die aangeven op te houden met de zwemles als ze een QR-code moeten laten zien", zegt zweminstructeur Bauke Beert Keizer bij Omrop Fryslân.

"Het moet niet zo zijn dat kinderen tijdelijk stoppen met zwemles. Dat is een basisvaardigheid in een waterrijk land als Nederland. Als kinderen niet leren zwemmen, gebeuren er ongelukken. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Bij korfbalvereniging Mid-Fryslân zijn de bezwaren tegen de QR-code vooral praktisch. "Voor ons is het controleren van mensen die binnenkomen een hele klus. Je moet een blik vrijwilligers opentrekken om het te kunnen doen", zegt voorzitter Hans Smorenburg bij Omrop Fryslân. Voor vandaag is dat gelukt. "Volgende week moeten we maar zien hoe we dat de rest van het seizoen doen. Ik vraag me af of we wel op de goede weg zijn."

In de Bredase horeca noemen ze het checken van de QR-code "een extra dagtaak erbij". Horecabaas Johan de Vos: "De horeca moet extra gaan controleren, terwijl in de kroeg en op het terras juist weinig besmettingen plaatsvinden, zeker in de buitenlucht. Bovendien voelen wij ons gedwongen om mensen buiten te sluiten. Dit is niet de oplossing om verspreiding van het virus in te dammen."

De Vos vervolgt: "Eerlijk gezegd zit ik liever naast iemand die net getest is en niet besmet, dan naast een gevaccineerde die mogelijk wel besmet is. Dat maakt deze hele controle toch een beetje schijnveilig." Een van zijn klanten lijkt daar minder moeite mee te hebben. "De oplopende ziekenhuiscijfers vragen gewoon om maatregelen", zegt hij.

Advertentie via Ster.nl