NOS Nieuws

Deze nieuwe (en oude) coronamaatregelen gelden vanaf vandaag

De QR-code wordt vanaf vandaag op meer plekken ingezet en onder meer in winkels zijn mondkapjes weer verplicht. Afgelopen dinsdag maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge deze en andere maatregelen bekend op hun coronapersconferentie; nu zijn ze ingegaan.

Om het aantal besmettingen terug te dringen roept het kabinet ook op om de basismaatregelen - zoals geen handen schudden en thuisblijven bij klachten - weer in acht te nemen. Verder is het dringende advies om weer anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Terug van weggeweest is ook het 'binnenlands reisadvies': vermijd drukte onderweg en reis buiten de spits.

Eerst: de mondkapjes

In alle publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals winkels, stations, ziekenhuizen en overheidsgebouwen is het mondkapje nu dus weer verplicht. In het openbaar vervoer en op luchthavens blijft de plicht ook gelden. En ook in het mbo en hoger onderwijs moeten opnieuw mondkapjes gedragen worden, maar alleen bij verplaatsingen.

Ook bij contactberoepen, zoals bij de kapper of masseur, moet weer een mondkapje op. Er wordt een uitzondering gemaakt voor sekswerkers.

De mondkapjesplicht geldt niet op plekken waar bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals de horeca.

Coronatoegangsbewijs

De QR-code, waarmee je aantoont dat je bent gevaccineerd, genezen of negatief bent getest, is vanaf nu op meer plekken nodig. Behalve in de horeca heb je het bewijs nu ook nodig om een museum, zwembad of sportschool te bezoeken.

Na de persconferentie hebben sportbonden en -clubs fel gereageerd op het plan dat het bewijs ook voor amateursporters en toeschouwers vanaf 18 jaar verplicht zou worden. De Tweede Kamer besloot daarop dat de maatregel alleen geldt voor binnensporten.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt de laatste tijd sterk. Gisteren werden voor de tweede dag op rij meer dan 10.000 besmettingen gemeld. 1350 mensen lagen toen met corona in het ziekenhuis.

Demissionair minister De Jonge benadrukte dat gekozen is voor maatregelen die nu noodzakelijk zijn volgens het Outbreak Management Team. "Maatregelen die wel beschermen, maar zo min mogelijk beperkend zijn voor gevaccineerden."

De kans is aanwezig dat het kabinet binnenkort al met strengere regels komt "als de trend niet keert", aldus premier Rutte. De situatie wordt komende vrijdag opnieuw beoordeeld aan de hand van een OMT-advies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl