Kuijt en Sneijder werken als voetbalanalisten bij RTL 7
NOS NieuwsAangepast

'Kuijt en Sneijder gehoord als getuige in onderzoek drugszaak'

Dirk Kuijt en Wesley Sneijder zijn door de politie gehoord als getuige in een groot onderzoek naar de criminele organisatie van de Haagse crimineel Piet S., meldt De Telegraaf. De politie zou informatie hebben dat de twee voormalige topvoetballers gegokt hebben op een illegale goksite, die wordt gekoppeld aan de bende van Piet S.

Het gaat om de goksite Edobet, die volgens het Openbaar Ministerie werd opgezet door Freddy S., de zoon van Piet S. In de door de hack van berichtendienst Encrochat afgeluisterde gesprekken hoorde de politie dat Sneijder en Kuijt regelmatig via Edobet zouden gokken. In het geval van Kuijt zou het gaan om forse bedragen.

"Die jongen (Kuijt) had een limiet van vijf ruggen. Freddy heeft dat limiet verhoogd naar 25 ruggen. Maar hij speelt soms vijf ruggen op een dag", vangt de politie op in de gesprekken. Dat Sneijder zijn gokschulden niet aflost, wordt ook besproken. Daarvoor moet een familielid van de ex-voetballer worden mishandeld: "We gaan ook niet meer vragen om geld, eerst gewoon het ziekenhuis in laten trappen. Mag ook een wijf zijn, als het maar iemand van die familie is. Zijn moeder, tante, oma, het kan mij niet schelen wie."

'Leuk om te spelen'

De Telegraaf meldt dat er nog meer (oud-)profvoetballers zijn gehoord in het onderzoek. De krant heeft met de twee oud-internationals gesproken. Kuijt ging in februari dit jaar twee keer voor verhoor naar de politie. In die verhoren, zegt hij dat hij na het einde van zijn actieve voetbalcarrière op Edobet heeft gespeeld. Hij vertelt dat hij speelde op krediet.

Ook het AD heeft de verhoren van de politie met de voetballers gelezen. Kuijt zegt in de verhoren contant te zijn uitbetaald. "Ik sprak dan bijvoorbeeld af bij een tankstation met iemand. Ik vond het wel fijn om dit cash te doen, zodat ik anoniem kon spelen", citeert het AD de oud-international. "Ik speelde niet om het geld, maar ik vond het leuk om te spelen. Ik liet het vaak staan op de site, maar soms kreeg ik uitbetaald."

Sneijder werd in januari dit jaar gehoord, schrijft het AD. Hij ontkent dat hij op de site heeft gespeeld, maar geeft wel toe te zijn benaderd door mensen die zeiden dat hij schulden had, en dat hij garant zou staan voor Wout van K. "Het is een neef van mijn vader. Ik heb hem maar één keer gezien. Hij is een meesteroplichter", tekent het AD op.

Sneijder zegt later met de schuldeisers in gesprek te zijn gegaan. Toen zou zijn gebleken dat hij niets met de schulden te maken had. "Ze boden wel tien keer hun excuses aan en daarna gingen ze weg. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord."

Piet S. nooit veroordeeld

De Haagse Piet S. (65) werd volgens De Telegraaf in september 2020 opgepakt in een onderzoek naar internationale drugshandel in binnen- en buitenland. Er zijn toen invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.

S. is in zijn leven gelinkt aan talloze drugsbaronnen en criminele organisaties. Van Klaas 'de Dominee' Bruinsma in Nederland tot het beruchte Calikartel in Colombia, dat concurreerde met de bende van Pablo Escobar. Maar S. is nooit veroordeeld voor grootschalige drugshandel of liquidaties, waar hij ook mee in verband is gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl