Demissionair minister Kamp
NOS NieuwsAangepast

Kamp wil preventieve drugstest voor militairen

Minister Kamp wil dat er preventieve drugstesten komen in de krijgsmacht. Vorige week werden op Curaçao veertien militairen opgepakt vanwege het bezit en gebruik van drugs en de demissionaire minister is daarvan geschrokken. "Veertien op een groep van 110, dat is nogal wat", zei Kamp voor aanvang van de ministerraad.

Hij wil nu dat Defensie van tevoren steekproefsgewijs gaat testen. Op het gebied van drugs geldt een zerotolerancebeleid: "Als een deel van de militairen drugs gebruikt in moeilijke trainingsomstandigheden en in situaties dat ze elk moment ingezet kunnen worden, is dat onaanvaardbaar", benadrukte de minister. Op het gebruik van drugs staat ontslag.

Verantwoordelijkheid tegenover collega's

Kamp onderstreepte ook dat militairen een grote verantwoordelijkheid hebben in de richting van hun collega's, Er worden nu soms al ook testen gedaan, maar volgens Kamp gebeurt dat alleen als in een concreet geval het Openbaar Ministerie een strafbaar feit vermoedt. Hij wil dat nu dus uitbreiden.

Kamp: militairen steekproefsgewijs testen op drugs

Overleg met bonden

De minister wijst erop dat preventief testen nu wettelijk al mogelijk is, maar de maatregel moet nog wel juridisch worden uitgewerkt. Over de manier waarop het plan wordt uitgevoerd en wanneer het ingaat, wil hij overleggen met de vakbonden.

Kamp kon niet bevestigen dat het drugsgebruik bij Defensie hoog is, zoals sommigen zeggen: "Wie dat beweert, moet dat kunnen onderbouwen. Maar zeker is dat drugsgebruik een maatschappelijk probleem is dat ook de krijgsmacht raakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl