Annika Schleu met Saint Boy op de Spelen van Tokio
NOS Sport

Moderne vijfkamp, olympisch sinds 1912, na Spelen van 2024 zonder paardrijden

De moderne vijfkamp gaat na de Olympische Spelen van 2024 in Parijs verder zonder het onderdeel paardrijden. Dat heeft de internationale bond UIPM in aanloop naar zijn ledenvergadering later deze maand besloten. De vervangende sport is nog niet bekend.

Aanleiding om het paardrijden te schrappen is het incident waar de Duitse Annika Schleu tijdens de Spelen in Tokio bij betrokken was. Schleu lag op koers voor goud, maar haar toegewezen paard Saint Boy weigerde een aantal keren, waardoor een medaille uit het zicht verdween.

Zweepslagen

Om Saint Boy alsnog aan te sporen, gaf de huilende Schleu het paard meerdere zweepslagen, onder druk van haar coach Kim Raisner. Zij sloeg het paard zelfs met de vuist en werd later wegens mishandeling weggestuurd van de Spelen.

De beelden gingen de wereld over en zorgden voor veel kritiek. De UIPM wil een herhaling voorkomen en spreekt na zijn besluit van een "historische stap".

De moderne vijfkamp bestaat momenteel naast het paardrijden uit schermen, zwemmen, hardlopen en pistoolschieten en is al een olympisch onderdeel sinds de Spelen van 1912.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl