Sepp Blatter was tussen 1998 en 2015 voorzitter van de FIFA
NOS Voetbal

Zwitserse justitie klaagt Blatter en Platini aan voor fraude en verduistering

Voormalig voetbalbestuurders Sepp Blatter en Michel Platini zijn door het Zwitserse openbaar ministerie aangeklaagd voor fraude, na een zes jaar durend onderzoek naar een controversiële betaling van zo'n 1,8 miljoen euro.

Blatter en Platini komen binnen enkele maanden voor de rechter. Mocht het duo schuldig worden bevonden dan wacht hen mogelijk een celstraf voor meerdere jaren.

De zaak draait om een schriftelijk verzoek van Platini aan de FIFA in 2011, waarin de inmiddels 66-jarige Fransman vraagt dat de wereldvoetbalbond hem met terugwerkende kracht aanvullend salaris betaalt voor verrichte werkzaamheden als adviseur van Blatter tussen 1998 en 2002.

Blatter autoriseerde de betaling aan Platini binnen enkele weken. De Zwitser was in 2011 in een strijd verwikkeld om het voorzitterschap van de FIFA, waarbij hij de invloed die Platini op Europese stemgerechtigden had goed kon gebruiken.

Onrechtmatige verrijking

"Het door de Zwitserse openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal versterkt het vermoeden dat er geen wettelijke basis is voor die betaling", aldus het Zwitserse parket. "Deze betaling heeft de activa van de FIFA schade toegebracht en Platini onrechtmatig verrijkt."

Michel Platini

Het onderzoek dat de Zwitserse justitie in 2015 begon betekende het vroegtijdige einde van het bewind van Blatter als grote baas van FIFA. Ook maakte het een einde aan de campagne van Platini om zijn voormalig mentor op te volgen.

Blatter en Platini ontkennen iets fout te hebben gedaan. Het duo haalt ter verdediging een verbale overeenkomst van meer dan 20 jaar geleden aan, waarin de betalingen werden afgesproken. Een schriftelijk contract is er niet.

Naast fraude wordt Blatter wanbeleid, verduistering van FIFA-gelden en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Platini wordt behalve voor fraude ook aangeklaagd wegens verduistering, valsheid in geschrifte en medeplichtigheid aan het wanbeleid van Blatter.

Jarenlange FIFA-schorsing

Blatter werd in een eerder stadium al voor acht jaar geschorst door de FIFA. Die schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar.

Sepp Blatter

Maar afgelopen maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst wegens plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. Deze nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie van zes jaar is verstreken.

Ook Platini kreeg een FIFA-schorsing van acht jaar aan zijn broek, die hij later teruggebracht zag worden tot zes jaar. In zijn geval haalde het CAS daar zelfs nog eens twee jaar vanaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl