Ecoloog Martijn Hokken hielp mee met het onderzoek
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Meer planten en waterbeestjes in Flevoland dankzij duurzame oevers

Op en rond zogenoemde duurzame oevers komen meer planten- en diersoorten voor dan in wateren met traditionele oevers. Ook zijn er absoluut gezien meer planten en dieren, blijkt uit een onderzoek in de provincie Flevoland.

Een aantal jaren geleden is de provincie begonnen met het vervangen van traditionele oevers door duurzame oevers. Traditionele hebben een houten beschoeiing, terwijl duurzame oevers breder zijn en een 'plasberm' hebben: een ondiepe strook in het water waarin planten en dieren kunnen groeien en leven.

Waterschap Zuiderzeeland legde de afgelopen jaren versneld 104 kilometer aan duurzame oevers aan, waarmee het totaal op 700 kilometer komt. Het waterschap moet nu beslissen of de resterende 900 kilometer oever in de provincie ook moet worden aangepakt. En dus is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de duurzame oevers.

Meer waterbeestjes

Uit metingen door heel Flevoland blijkt dat het percentage oever- en waterplanten met 60 procent is toegenomen en dat er 20 procent meer waterbeestjes zijn.

Meer beestjes en plantjes in het water dan voorheen

Ecoloog Martijn Hokken hielp mee met het onderzoek. Volgens hem zitten er in het gebied veel dieren die alleen voorkomen als de waterkwaliteit echt goed is. "Dan hebben we het over kokerjuffers, libellenlarven, bepaalde soorten kevers en wantsen, die zitten er gelukkig weer", zegt hij tegen Omroep Flevoland. Ook is er een bijzonder plantje in de wateren te vinden: de kranswier. "Dat is een teken dat het water heel gezond is."

Het is wel duurder om duurzame oevers aan te leggen, maar volgens het waterschap gaan ze wel langer mee en is het daardoor op termijn goedkoper. Ook zijn de onderhoudskosten lager.

Een derde voordeel van duurzame oevers is dat de wateren breder worden, waardoor ze meer water kunnen bergen. Dat is gunstig met het oog op klimaatverandering en de toename van het aantal hevige buien.

Advertentie via Ster.nl