Michael van Gerwen
NOS Sportโ€ขโ€ขAangepast

Ook in Amsterdam blijft Van Gerwen met lege handen achter: 'Dit is zuur'

Michael van Gerwen is er in Amsterdam niet in geslaagd de finale van de World Series of Darts Finals te bereiken. In de AFAS Live was Jonny Clayton te sterk voor de viervoudig winnaar van het toernooi: 11-6.

Clayton won later op de avond met dezelfde cijfers ook de finale tegen de Belg Dimitri Van den Bergh, die in de andere halve finale de Pool Krzystof Ratajski (11-8) had uitgeschakeld. De toernooizege leverde Clayton naast een grote beker ook bijna 83.000 euro op.

Dit jaar maar een finale voor Van Gerwen

Clayton beleeft dit jaar zijn grote doorbraak. Hij won in 2021 al drie majors. Van Gerwen is al tijden op zoek naar het niveau dat hem jarenlang de ene na de andere titel opleverde. Hij speelde dit jaar slechts รฉรฉn finale van een major, die van de EK darts, maar liet die door zijn vingers glippen.

"Het is zuur, maar ik denk dat ik wel op de weg terug ben. Ik voel me zelfverzekerd en goed", zei Van Gerwen na zijn nederlaag. Half december begint het WK, dan hoopt hij zijn oude topvorm te hebben hervonden. "Als ik goede wedstrijden blijf spelen en daar zelfvertrouwen uit put, dan is er heel veel mogelijk."

Van Gerwen optimitisch ondanks nieuw verlies: 'Ik ben op weg terug'

Bij de eerste onderbreking tegen Clayton keek Van Gerwen al tegen een 4-1 achterstand aan. Met twee 12-darters (waarvan een met 170-finish) leek hij daarna op stoom te komen, maar ook Clayton gooide goed en ging daar onverstoorbaar mee verder.

De Welshman kwam met een gemiddelde van ruim boven de 100 niet in de problemen in zijn eigen legs en was bovendien erg effectief op zijn dubbels. Van Gerwen kwam telkens net iets tekort en daar profiteerde Clayton optimaal van.

Van Gerwen wel te sterk voor King

Eerder op de dag was Van Gerwen zonder groots te spelen met 10-5 te sterk geweest voor Mervyn King. Hij gooide een prima gemiddelde (bijna 99 punten per drie pijlen), maar maakte vooral het verschil op de dubbels. Van de veertien kansen was het tien keer raak voor de viervoudig winnaar.

Ook dartsliefhebber en oud-voetballer Rafael van der Vaart en zijn vriendin, handbalster Estavana Polman, zagen dat Van Gerwen goed op dreef was:

Voor Niels Zonneveld kwam er in de kwartfinales een einde aan een mooi toernooi. Hij had de Nederlandse fans in vervoering gebracht met overwinningen op Dave Chisnall (6-3) en Gary Anderson (6-4), maar kon tegen Ratajski niet voor een nieuwe verrassing zorgen.

Ratajski liep rap uit naar een 6-1 voorsprong en dat kon Zonneveld niet meer repareren. Ratajski won met 10-6.