Openda bezorgt Vitesse op valreep zege, na bijna heel duel tegen tien Friezen

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - Vitesse

Loïs Openda heeft Vitesse een zwaarbevochten zege bezorgd op Heerenveen (1-2). De aanvaller boog een achterstand op de valreep om in een Arnhemse zege en was verantwoordelijk voor een snelle rode kaart van tegenstander Ibrahim Dresevic.

Met een harde kopbal in de extra tijd bezorgde Openda zijn ploeg de vijfde plaats in de eredivisie. Een moeizame zege die tekenend is voor een team dat moeilijk scoort.

Zonder de creatieve impulsen van de uit de selectie verbannen Oussama Tannane gaat het een stuk moeizamer met Vitesse dan in de succesvolle vorige jaargang. Al vallen de resultaten niet eens heel erg tegen, met een plek in de subtop en zelfs nog zicht op overwintering in de Conference League.

Geen Veermannen

Bij de thuisploeg hakte het gemis van de geblesseerde Joey Veerman er zichtbaar in. Naams- en dorpsgenoot Henk werd gepasseerd en met Dresevic was door eigen toedoen maar kort beschikbaar.

Ibrahim Dresevic corrigeert zijn fout in duel met Loïs Openda en moet vertrekken

De verdediger begon niet scherp aan het duel, waarna Openda hem bij een slordig moment de bal ontfutselde. Dresevic greep zijn tegenstander daarop bij het shirt, voor scheidsrechter Martin van den Kerkhof reden om direct rood te trekken in de negende minuut.

Het gaat de laatste tijd van kwaad tot erger met Heerenveen, dat vier van de laatste vijf competitieduels had verloren. Weliswaar tegen sterke tegenstanders, al liep het tussendoor in de beker ook maar net goed af voor de ploeg van Johnny Jansen op bezoek bij de amateurs van AFC.

Heerenveen-trainer Johnny Jansen is het niet eens met de arbitrage:

Gelijkmaker Vitesse punt van discussie voor Heerenveen-trainer Jansen

Toch lieten de Friezen zich niet uit het veld slaan na de volgende tegenslag. Na een rush van Anthony Musaba maakte Milan van Ewijk op slag van rust zelfs 1-0.

Vitesse drong aan, maar Heerenveen leek na de gelijkmaker van Openda nog een puntje uit het vuur te slepen. In de weken waarin alles voor de Friezen tegen lijkt te zitten, ketste bij het scheiden van de markt ook de kopbal van de Belg via de onderkant van de lat nog binnen.