Vlekkeloos was het niet tegen Twente, maar PSV wint wel weer

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Twente

Zes dagen na de oorwassing tegen Ajax (5-0) stond PSV tegenover FC Twente. De ploeg van Roger Schmidt begon slordig aan de wedstrijd en weer leek het mis te gaan, maar na rust nam PSV alsnog afstand van de nummer 7 van de eredivisie: 5-2.

Het verschil met Ajax, dat zaterdagavond op bezoek gaat bij Heracles Almelo, is daardoor weer één punt.

PSV begon slap en nadat Ricky van Wolfswinkel en Virgil Misidjan kansen hadden gemist voor FC Twente, sloeg Michel Vlap wel toe, na een steekpassje van Gijs Smal.

Na Yorbe Vertessens snelle 1-1 was PSV de baas en Eran Zahavi maakte zijn eerste doelpunt sinds 30 september. Vlak voor de pauze begon PSV weer te knoeien en Ramiz Zerrouki poeierde de bal in de kruising: 2-2.

Nieuw PSV-gestuntel leidde bijna tot de 2-3 van Vlap. Daarna sloeg PSV toe met twee goals uit de rebound, van Vertessen en Carlos Vinícius. Bij beide treffers was er twijfel of het doelpunt zou tellen, na een harde charge op doelman Jeffrey de Lange bij de 3-2 en een buitenspelsituatie bij de 4-2, maar de VAR greep niet in.

De Braziliaan Vinícius, die nog niet had gescoord voor de Eindhovenaren, had de smaak te pakken en maakte vijf minuten later de 5-2. Voor Twente dreigde een grotere nederlaag, maar invallers Maxi Romero en Mauro Júnior misten.

19 tegentreffers

In elf wedstrijden scoorde PSV 27 keer, maar het is het aantal tegentreffers dat zorgen moet baren in Eindhoven: 19. Slechts één eredivisionist kreeg er meer tegen: Cambuur Leeuwarden incasseerde 25 doelpunten, mede door de eerdere 9-0 in Amsterdam.

Trainer Roger Schmidt denkt dat zijn team in de eerste helft nog een beetje vertrouwen miste. "Het was een open wedstrijd. Twente was in staat om kansen te creëren en het ons moeilijk te maken. Wat er misging bij ons? Misschien had het met zelfvertrouwen te maken, we hebben vorige week een belangrijke wedstrijd verloren", verwees Schmidt naar de 5-0 in Amsterdam.

"De ruststand, 2-2, was een goede weergave. Na rust deden we het beter, we waren scherper. We waren ook efficiënt."

Verdedigen

Over de negentien tegentreffers in de eredivisie dit seizoen zei Schmidt het volgende: "We moeten beter verdedigen als team. Bij de 0-1 stonden we niet goed. En de 2-2 was een mooi schot vanaf 25 meter, maar het kwam tot stand na onnodig balverlies. We moeten daaraan werken."