Quinton de Kock ANP

Een volledige ommezwaai van de Zuid-Afrikaanse cricketer Quinton de Kock. Voorafgaand aan wedstrijden van zijn land op het WK T20 in Abu Dhabi gaat hij toch knielen, als steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging.

Eerder weigerde de voormalige captain van Zuid-Afrika dat te doen. Daardoor miste hij het WK-duel met West-Indies. Zijn weigering schoot in het verkeerde keelgat van de Zuid-Afrikaanse bond, die eist dat alle spelers voor de wedstrijden knielen, om zo een gezamenlijk statement tegen racisme te maken.

"Ik begrijp het belang hiervan en ik begrijp ook dat wij als spelers de verantwoordelijkheid hebben om een voorbeeld te stellen", schrijft De Kock in een verklaring.

"Als ik door te knielen ervoor kan zorgen dat mensen onderwezen worden en dat de levens van anderen hierdoor beter worden, dan doe ik dat graag. Ik heb op geen enkele manier iemand willen beledigen. De pijn, verwarring en boosheid die ik heb veroorzaakt spijt me enorm."

De 28-jarige cricketer zegt in zijn verklaring dat hij zelf uit een gemixt gezin komt. "Mijn halfzussen zijn gekleurd, mijn stiefmoeder is zwart. Voor mij doen de levens van zwarte mensen er al toe sinds ik ben geboren. Niet alleen omdat er een internationale beweging is gekomen."

De Kock verontschuldigt zich tegenover zijn teamgenoten en de Zuid-Afrikaanse cricketfans.

STER reclame